Uzņēmējs: Abramovs pieprasīja € 1100 maksājumu katru mēnesi, lai nodrošinātu netraucētu komercdarbību Rīgas Centrāltirgū

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Bijušais AS «Rīgas Centrāltirgus» (RCT) valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs pieprasīja 1100 eiro lielu kukuli katru mēnesi, lai nodrošinātu «netraucētu» komercdarbību tirgus teritorijā, šodien Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā liecināja uzņēmējs Mārtiņš Vadzis.

Viņam piederošais uzņēmums SIA «Cerebriti» 2014.gadā tirgus teritorijā sācis īrēt vietu, kurā atradās tirdzniecības stendi, kas vēlāk tika pārīrēti apakšīrniekiem. Savukārt jau nākamā gada vasarā Vadzis saņēmis zvanu no RCT pārstāvja un bijuša «Saskaņas» deputāta Ivara Jakovela, kurš Abramovu aicinājis uz tikšanos. Pēc liecinieka stāstītā, tikšanās notikusi RCT telpās un Vadzim izteikts piedāvājums maksāt 2200 eiro reizi divos mēnešos, lai nodrošinātos pret «nepatikšanām un problēmām». Vadzis sākotnēji esot atteicies, taču vēlāk mainījis savu nostāju, jo, pēc paša teiktā, saņēmis vairākus brīdinājumus par viņa īrēto telpu lietošanas noteikumu pārkāpumiem. Liecinot tiesā, Vadzis sacīja, ka kopumā veicis četrus maksājumus, katru 2200 eiro apmērā.

Uzņēmējs tiesai arī norādīja, ka ideju par investēšanu RCT viņam devis bijušais RCT Tirdzniecības organizēšanas nodaļas vadītājs Vitālijs Litvins, kurš gan palīdzējis ar dokumentu noformēšanu, gan vēlākā laika posmā aizdevis Vadzim 4500 eiro. Vadzis tiesā arī liecināja, ka tieši Litvins bija tas, kurš ierosinājis viņam vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) saistībā ar kukuļa izspiešanas mēģinājumu, kurā apsūdzēts Abramovs.

Savukārt Abramovs tiesas sēdē Vadzim uzdeva vairākus jautājums saistībā ar pretrunām, kas atrodamas Vadža pirmdien sniegtajās liecībās. Vadzis gan konstanti norādīja, ka neatceras trīs gadus senus notikumus, tādēļ uztur savas 2016.gadā KNAB sniegtās liecības. Tāpat Abramovs uzdeva ļoti specifiskus jautājumus par abu tikšanās reizēm, piemēram, cik ieejas ir bijušas kafejnīcai, kurā abi tikušies, pie kura galda abi sēdējuši un tamlīdzīgi.

Abramovs arī vairākkārt lūdza nolasīt Vadža sniegtās liecības, kā arī lūdza tiesu atskaņot skaņu ierakstu, kuru Vadzis ierakstīja vienā no abu tikšanās reizēm. Taču tiesa norādīja, ka šāda pierādījumu izprasīšana ir jāveic vismaz divas dienas pirms tiesas sēdes, tādēļ šis ieraksts tiks atskaņots kādā no nākamajām sēdēm.

Bez Vadža uz šodienas tiesas sēdi kā liecinieki bija uzaicināti arī Litvins un Jakovels.

Jau vēstīts, ka Abramovs maija sākumā pirmās instances tiesā saņēma naudas naudas sodu par kukuļņemšanu, kā arī viņš ir apsūdzētais vēl vienā tiesvedībā.

Šajā tiesvedībā bez Abramova apsūdzēti arī Litvins, Jānis Verners, Jānis Zuševics un Romāns Fjodorovs.

Apsūdzība izvirzīta pēc Krimināllikuma 318.panta trešās daļas par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, par ko draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tāpat viņi apsūdzēti pēc Krimināllikuma 179.panta trešās daļas par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu