Raidījums: Radioaktīvo atkritumu tvertni būvēs «Velve», bažas par neobjektīvu ekspertīzi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Patrīcija Eglīte / LETA

Iespējams, iepirkumā par radioaktīvo atkritumu tvertnes būvniecību radioaktīvo atkritumu glabātavā «Radons», nav bijusi objektīva ekspertīze, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De Facto».

Jaunu radioaktīvo atkritumu tvertni varētu būvēt būvfirma «Velve», kas bija vienīgais piedāvājumu iesniegušais pretendents. Uzņēmuma nosauktā cena esot aptuveni 10 miljoni eiro, kas esot daudzkārt lielāka par sākotnēji, 2016.gadā, paredzēto līgumcenu - aptuveni 2 miljoniem eiro.

Sākotnējā iepirkumā pieteikušies divi pretendenti. Pirmais - vairāku uzņēmumu apvienība Latvijas un Lietuvas būvfirmas («Riga Rent» un «Litcon»), Lietuvas kompānija «Specialus montažas – NTP», kas nodarbojusies ar atomelektrostaciju remontu un radioaktīvo atkritumu apglabāšanu. Nesen tā uzbūvējusi šādu glabātuvi pēc Ignalinas atomelektrostacijas pasūtījuma. Apvienībā ir arī «Nuvia» grupas uzņēmums - šī korporācija nodarbojas ar atomelektrostaciju celtniecību un demontēšanu visā pasaulē. Apvienība bija gatava izdarīt nepieciešamos darbus par to summu, kas valstij jau bija atlikta.

Iepirkumu organizēja Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC). Un tur nolēma, ka līgumus jāslēdz ar otru pretendentu - Latvijas būvfirmu «Velve». Neskatoties uz to, ka «Velves» nosauktā cena bija krietni lielāka par summu ar ko valsts bija rēķinājusies. Vairāk nekā 8 miljoni eiro. Uzņēmums sadārdzinājumu komentē atturīgi. To ietekmējuši vairāki faktori - gan klienta izvirzītās prasības, gan projekta specifika un kopējais tirgus.

To, ka «Velve» piedāvājums ir labāks, nosprieda ar neatkarīgā eksperta SIA «Būvuzraugi LV» palīdzību. Eksperts secinājis – lietuviešu un čehu aprēķini ir neprecīzi un neatbilst noteikumiem, toties ar «Velve» piedāvājumu viss esot kārtībā.

Raidījums pauž bažas, vai šis eksperts tiešām ir neatkarīgs. Raidījums noskaidroja, ka firmas īpašnieks Vitālijs Hrapovs vienlaikus ir arī uzņēmuma «Moduls Engeneerings» padomes priekšsēdētājs, pavisam nesen to arī vadījis. «Velve» un «Moduls engeneering» ietilpst vienā holdingā.

Hrapova firma «Velve» piedāvājumu vērtējusi divreiz. Pirms gada pirmo iepirkumu atcēla un sāka visu no jauna – lielās summas dēļ Eiropas Savienības noteikumu paredzēja sludināt starptautisku konkursu. Tajā atkal uzvarēja «Velve» - šoreiz jau kā vienīgais pretendents. Un ar vēl dārgāku piedāvājumu - ap 10 miljoniem eiro.

Iepirkuma komisijas locekle apgalvo, ka par eksperta saistību ar konkursa pretendentu uzzinājusi tikai no raidījuma.

Tagad ministrija plāno projektu sadalīt. Uzbūvēs tikai pašu nepieciešamāko. Lai pietiktu naudas, plānots izmantot summu, kas budžetā rezervēta Salaspils reaktora demontāžai.

Iepirkums par to, kam uzticēs demontāžu, jau noticis. Tajā atkal bija divi piedāvājumi. Viens - kāda firmu apvienība, kas gatava paveikt darbus par summu, līdzīgu tai, ko valsts atvēlējusi šim mērķim – ap 5 miljoniem eiro. Otrs pretendents - «Velve», kas gatava demontēt Salaspils reaktoru par piecreiz lielāku summu - 28 miljoniem eiro.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija AS«MN Holding» ietilpst «Velve», «Moduls Engineering», «Volts-1» un «MN Autoparks».

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) joprojām meklē veidu, kā samazināt projekta izmaksas, lai varētu realizēt radioaktīvo atkritumu glabātuves «Radons» izbūvi, aģentūrai LETA apstiprināja ministrijas pārstāve Anda Zaļepska.

Radioaktīvo atkritumu tvertnes būvniecība ir nepieciešama, lai nodrošinātu Salaspils kodolreaktora demontāžas rezultātā radušos radioaktīvo atkritumu noglabāšanu.

Plānots, ka glabātuves paplašināšanas rezultātā tiks izbūvēta mūsdienīga un droša radioaktīvo atkritumu apglabāšanas tvertne ar efektīvu gruntsūdens monitoringa un kontroles sistēmu, kas nodrošinās Eiropas Savienībā atzītu tehnoloģiju izmantošanu, kā arī tiks uzlabota radiācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu