No VNĪ pārvaldīšanā esošajām būvēm 218 klasificētas kā vidi degradējošas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

218 jeb 15% no Finanšu ministrijas (FM) valdījumā un Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) pārvaldīšanā esošajām būvēm klasificētas kā vidi degradējošas, teikts FM informatīvajā ziņojumā par VNĪ vienotas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas koncepcijas īstenošanas gaitu.

No 2018.gada janvāra līdz aprīlim tika veikts VNĪ nekustamā īpašuma portfelī esošo nekustamo īpašumu inventarizācija, t.sk. pārskatot VNĪ pārvaldīšanā esošo būvju tehnisko stāvokli, lai definētu kopējo būvju skaitu, kas jau ir vai varētu tikt klasificētas kā vidi degradējošas būves, sagruvušas būves un cilvēku drošību apdraudošas būves.

Atbilstoši veiktās inventarizācijas datiem no FM valdījumā un VNĪ pārvaldīšanā esošajām būvēm 15% ir vidi degradējošas būves.

44 būves klasificētas kā «A» kategorijas būves, kas ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas un cilvēku drošību apdraudošas būves bīstamā tehniskajā stāvoklī. 76 būves klasificētas kā «B» kategorijas būves jeb cilvēku drošību apdraudošas būves potenciāli bīstamā tehniskajā stāvoklī. Savukārt 98 būves klasificētas kā «C» kategorijas būves, kas ir vidi degradējošas būves ar vizuālā rakstura defektiem.

Pēc VNĪ provizoriski veiktajiem aprēķiniem, apzināto vidi degradējošo valsts būvju īpašumu sakārtošanai kopumā būtu nepieciešams finansējums 16 556 034 eiro apmērā.

Lai nodrošinātu nepieciešamos līdzekļus, FM rosina likumprojektā par valsts budžetu paredzēt iespēju, ka VNĪ valsts nekustamā īpašuma atsavināšanā iegūtie un valsts pamatbudžetā ieskaitāmie finanšu līdzekļi tiek novirzīti FM valdījumā esošo vidi degradējošo būvju sakārtošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu