Kopējais mērķēto kiberuzbrukumu skaits šogad palielinājies vairāk nekā divas reizes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Šogad kopējais mērķēto kiberuzbrukumu skaits, salīdzinājumā ar 2017.gadu, ir palielinājies vairāk nekā divas reizes, tomēr uzņēmumi un organizācijas digitālajā vidē spēj sevi labāk aizsargāt, samazinot sekmīgo drošības incidentu skaitu, liecina jaunākais informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma «Accenture» kiberdrošības pētījums.

Pētījumā noskaidrots, ka uzņēmumi un organizācijas patlaban spēj novērst 87% mērķēto kiberuzbrukumu, savukārt pērn attiecīgais rādītājs bija 70%. Ja līdzīgs izaugsmes progress turpināsies, drošības eksperti sagaida, ka divu līdz trīs gadu laikā uzņēmumi un organizācijas varētu sasniegt nepieciešamo līmeni kiberaizsardzības jomā.

Tāpat pētījuma dati liecina, ka uzņēmumi un organizācijas kiberuzbrukumus spēj atklāt efektīvāk un ātrāk nekā pērn. Salīdzinājumā ar 2017.gadu, šogad par 57% vairāk kiberdrošības incidentus atklāja ātrāk - dienas līdz četru nedēļu laikā.

«Accenture» Informācijas drošības pakalpojumu nodaļas vadītājs Latvijā Intars Garbovskis sacīja, lai arī kiberuzbrukumu skaits pieaug, vērojamas pozitīvas tendences mērķēto kiberuzbrukumu straujā pieauguma dēļ. «Uzņēmumi un organizācijas IT drošībai pievērš lielāku vērību un ir spiesti investēt, lai reaģētu ātrāk. Vislielāko negatīvo ietekmi joprojām rada drošības incidenti, kuru pamatā ir mērķēti ārējie un iekšējie kiberuzbrukumi. Būtiski mazāka negatīvā ietekme ir drošības incidentiem, kas saistīti ar konfigurācijas kļūdām, nozaudētām/nozagtām iekārtām vai nejauši publicētu konfidenciālu informāciju,» norādīja Garbovskis.

Pētījumā secināts, ka patlaban liels akcents drošības jomā ir jāvelta automatizācijai, mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās risinājumiem. Liela vērība jāpievērš esošajām uzņēmuma sistēmām, cenšoties palielināt kopējo aizsardzības līmeni. Vienlaikus nedrīkst aizmirst uzraudzības un monitoringa lomu, apmācības, kā arī proaktīvu dažādu simulāciju scenāriju izspēlēšanu. Būtiska loma uzņēmumu un organizāciju kiberaizsardzības spēju nodrošināšanā būs arī «nākošās paaudzes» informācijas drošības vadītājiem, kuriem aizvien vairāk būs jāiesaistās biznesa lēmumu pieņemšanā.

«Accenture» drošības pētījumā ņemtas vērā atbildes no vairāk nekā 4000 intervijām vairākās pasaules valstīs, tai skaitā Eiropā, ASV, Austrālijā un Japānā.

Kā vēstīts, «Accenture» ir starptautisks vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmums. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 442 000 cilvēki, savukārt Latvijā strādā 1500 cilvēku. Uzņēmums apkalpo klientus vairāk nekā 120 pasaules valstīs. «Accenture» Latvijas filiāle ir dibināta 2002.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu