Identificēts kuģa vraks ar 17 miljardus dolāru vērtu dārgumu kravu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

1708. gadā spāņu galjona «San Hosē», kas veda zelta, sudraba un smaragdu kravu 17 miljardu dolāru vērtībā, nogrima pēc sīvas cīņas Karību jūrā ar britiem. Pēc 310 gadiem, kas pavadīti jūras dibenā, «San Hosē» vraks beidzot ir oficiāli identificēts.

Kā raksta izdevums «Live Science», kuģa vraku izdevies identificēt, pateicoties dažādo bronzas lielgabalu analīzei, kas nogrima līdz ar kuģi. Uz lielgabaliem redzams iegravēts delfīns.

Lai arī atbildīgajām iestādēm šīs detaļas bija zināmas jau 2015. gadā, tomēr tikai tagad tika dota atļauja tās publicēt.

«San Hosē» galjona tika aprīkota ar 62 lielgabaliem, tomēr tā nespēja pretoties britiem. Tā nogrima ar mūsdienu vērtībā 17 miljardus dolāru vērtu dārgumu kravu, kas pirms tam bija iegūti Peru raktuvēs. Dārgumi bija domāti, lai atbalstītu Spāniju un Franciju ieilgušajā karā ar Angliju.

Foto: AP/Scanpix

Parasti «San Hosē» mēdza pavadīt karakuģu eskorts. Tajā dienā tas bija aizkavējies, tomēr galjonas kapteinis nolēma negaidīt un kuģot tālāk bez apsardzes. Tā bija liela kļūda, jo asiņainā lielgabalu cīņā briti galjonu nogremdēja. Kopš tā laika neskaitāmi dārgumu mednieki un arheologi ir centušies atrast kuģa vraku, tomēr tas izdevās tikai 2015. gada 27. novembrī, kad to 600 metru dziļumā uzgāja starptautiska pētnieku komanda.

Kuģa vraks un tajā atrastie artefakti ir ļoti nozīmīgi pētniekiem, jo tie palīdzēs labāk saprast Eiropas ekonomisko, sociālo un politisko klimatu 18. gadsimtā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu