Zinātnieki: Kad uz mangala cepas šašliks, labāk ir paslēpties

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki brīdina cilvēkus, ka šašliku sezonas atklāšana var vainagoties ar vēzi, jo, pat stāvot tuvumā iekurinātam mangalam, ir iespējams pakļaut sevi kancerogēnām vielām, kas ar dūmu starpniecību caur ādu var iesūkties cilvēka organismā un sākt savu iznīcinošo gājienu.

Ķīniešu pētnieki skaidro: lai izvairītos no kaitīgajiem dūmiem, cepot gaļu, ir jāsaģērbjas pēc iespējas pilnīgāk, lai nebūtu atsegta kaila miesa, kā arī pēc ēšanas ir steidzīgi jāskrien pārģērbties, jo kancerogēnās vielas var slēpties apģērbā un «uzbrukt» cilvēkam tāpat.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Environmental Science & Technology», ķimikālijas, kas rodas gatavošanas laikā, ārkārtīgi viegli var nokļūt cilvēka organismā, tāpēc, kad gaļa cepas, ir labāk paslēpties mājās un iznākt ārā tikai uz maltītes laiku.

Pētījums (Angļu val.)

Zināms, ka ceptas gaļas smarža ir ārkārtīgi patīkama, tomēr, pateicoties ķīniešu zinātniekiem, mēs tagad zinām – tā ir viltīga maska, aiz kuras slēpjas vēzis.

Kad gaļa cepas augstā temperatūrā, no tās izdalās policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži, kas var izraisīt ģenētiskas mutācijas cilvēka organismā un rezultātā novest līdz saslimšanai ar vēzi.

Pētījuma pamatā ir eksperiments, kura laikā brīvprātīgajiem dalībniekiem bija vai nu jāstāv blakus iekurtam mangalam dažādās distancēs, vai arī jāēd uz tā cepta gaļa. Pēc tam tika izanalizēts šo cilvēku urīns.

Rezultātā atklājās, ka ne tikai to cilvēku, kuri ēda cepto gaļu, urīnā bija kancerogēnās vielas, bet arī to cilvēku, kuri stāvēja blakus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu