7 būtiski ikdienas paradumi, par ko SIRDS pateiks PALDIES

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sirds ir mūsu mazais, bet tik spēcīgais motors, kas NEKAD neapstājas! Un slodze, kas sirdij jāiztur, ir patiesi milzīga. Lai padarītu sirds darbu vieglāku, ir vairākas lietas, kam būtu jāpievērš uzmanība savā ikdienā! Ir vērts, jo vesela sirds taču nozīmē kvalitatīvāku dzīvi kopumā!

Esi fiziski aktīvs! Regulāras fiziskās kustības ir vajadzīgas visam mūsu ķermenim, arī sirdij. Vismaz 30 minūšu enerģiskas fiziskās aktivitātes ikdienā (raita iešana, nūjošana, skriešana, dejošana u.tml.) samazina gan noslieci uz lieko svaru, gan sirds un asinsvadu slimību risku!

Uzturi normālu ķermeņa svaru! Sava ķermeņa masas indeksa (ĶMI) noteikšana un zināšana ir ļoti būtiska vispārējam veselības stāvoklim, arī sirds veselībai. Liels liekais svars ir nozīmīgs sirds un asinsvadu slimību, kā arī cukura diabēta attīstības faktors. Savu ĶMI aprēķināt ir vienkārši pēc formulas: ĶMI = svars (kg) / augums (m2). Ja skaitlis, ko iegūst, jeb indekss ir 18,5 – 24,99, tad ar ķermeņa masu viss ir kārtībā, tā ir normāla. Ja 25 – 29,99, tad ir lieka ķermeņa masa. Ja virs 30 – tad tā jau ir nopietna aptaukošanās, kuru nevajadzētu atstāt bez ievērības! Vēl – ļoti būtisks ir arī vidukļa apkārtmērs! Palielināts vidukļa apkārtmērs, ko nepieciešams samazināt vispārējās veselības (tajā skaitā – sirds) dēļ sievietēm ir virs 80cm, vīriešiem – virs 94cm!

Zini savu asinsspiedienu un pulsu! Cik bieži Tu tos kontrolē? Ieteicams pašam laiku pa laikam veikt pārbaudes mājas apstākļos vai pie speciālista. Izrādās, ka daļa cilvēku pierod pie paaugstināta asinsspiediena un to ikdienā pat nejūt. Ilgtermiņā tas rada draudus sirds un asinsvadu veselībai, sevišķi, ja asinsvados jau ir aterosklerozes radītas izmaiņas. Normāls asinsspiediens ir līdz 120/80 mmHg. Paaugstināts asinsspiediens – virs 140/90 mmHg! Kas attiecas uz pulsu – ja tas ir virs 60 sitieniem minūtē miera stāvoklī, tad to var dēvēt par paātrinātu un tas tiešā veidā ietekmē arī sirds un asinsvadu veselību. Vislabāk šos rādītājus izmērīt un par tiem izrunāties ar savu ģimenes ārstu, lai pēcāk varētu veikt paškontroli mājās!

Mazāk streso, vairāk atpūties un priecājies! Darbam un atpūtai – visam ir jābūt līdzsvarā! Nepārtraukts stress, trauksme, dusmas un citas negatīvas emocijas graujoši ietekmē visu mūsu organismu, tajā skaitā sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Visu pasaules naudu tāpat nenopelnīsi un visas uzņēmuma problēmas neatrisināsi. Ir jāmeklē veidi un jāmācās tikt ar stresu galā. Nenest darbu mājās, atpūsties pēc garas darba dienas. Doties svaigā gaisā, atrast sev hobijus un brīvā laika pavadīšanas veidus, kas iepriecina un atslābina. Katru dienu jāatrod par ko pasmaidīt, priecāties un izsmieties. Kā saka – no sirds!

Holesterīna un cukura līmenis asinīs! Vēl divi rādītāji, kas būtiski, ja runājam par sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Tiem jābūt normās, citādi pastāv lielāka varbūtība iedzīvoties veselības (arī sirds un asinsvadu sistēmas) problēmās. Par to, kādiem šiem rādītājiem jābūt un kādi tie reāli ir, vislabāk pastāstīs un palīdzēs tikt skaidrībā ģimenes ārsts! Vislabākais ieteikums ir doties pie sava ģimenes ārsta uz profilaktisko pārbaudi vismaz reizi gadā, arī tad, ja pašam šķiet, ka ar veselību taču viss kārtībā un sūdzību nav!

Ierobežo smēķēšanu un sāls lietošanu! Smēķēšana negatīvi ietekmē visu organismu, tajā skaitā sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Smēķēšana sašaurina asinsvadus, bojā to sieniņas. Pētījumi rāda – ja smēķēšanu izdodas atmest, tad jau pēc dažiem gadiem sirds un asinsvadu sistēmas slimību risks būtiski samazinās (protams, pie noteikuma, ka arī pārējais dzīvesveids ir sirdij draudzīgs). Kas attiecas uz pārmērīgu sāls lietošanu uzturā – nātrijs aiztur ūdeni mūsu organismā, tajā skaitā asinīs. Sirdij kļūst grūtāk asinis sūknēt, rodas papildus slodze un aug spiediens. Ilgtermiņā tā var iedzīvoties visai nepatīkamās veselības problēmās. Starp citu, pētījumi rāda, ka veselam cilvēkam sāls dienas deva (saskaitot kopā VISUS produktus, kuros jau ir pievienots sāls) ir nepilna pus tējkarote!

Uzņem Omega-3 taukskābes ik dienu! Mūsu organisms tās nespēj veidot pats, bet tam tās ir vitāli nepieciešamas. Neskaitāmi zinātniskie pētījumi un ārstu ikdienas pieredze rāda – omega-3 taukskābēm ir izteikti pozitīva iedarbība uz sirds un asinsvadu sistēmu, jo omega-3 taukskābes DHS un EPS veicina normālu sirds darbību un ALS palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs. Te gan jāatceras, ka labvēlīgo ietekmi panāk katru dienu uzņemot 250 mg DHS un EPS, kā arī 2 g ALS omega-3 taukskābes. Tāpat mūsu smadzeņu darbībai un redzei ļoti nepieciešamas ir DHS taukskābes, kuras palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību un normālu redzi. Mazuļiem, savukārt, šīs taukskābes veicina normālu redzes attīstību.

Omega-3 taukskābes labvēlīgi ietekmē visu mūsu organismu kopumā.

Kā uzņemt?Vislabāk – ar kvalitatīvu zivju eļļu! Zivju eļļā Omega-3 taukskābes ir dabiskā, triglicerīdu formā. Triglicerīdiem ir augsta biopieejamība, kas nozīmē, ka šīs taukskābes viegli uzsūcas organismā un ir pilnvērtīgs un drošs Omega-3 avots.

Izvēlies Möller’s zivju eļļas produktus!Visā pasaulē, tai skaitā arī Latvijā, labi pazīstama ir Möller’s zivju eļļa. Zīmola pirmsākumi meklējami 1854. gadā, kad norvēģu farmaceits Pēters Mollers atklāja un pilnveidoja unikālu metodi zivju eļļas iegūšanai no mencu aknām. Uzņēmums ir slavens gan ar savām tradīcijām, gan ar inovācijām un augstiem kvalitātes standartiem. Ražošanas procesā tas ievēro stingru kvalitātes kontroli, eļļa tiek rūpīgi attīrīta un astoņas reizes pārbaudīta. Gatavās produkcijas regulāras pārbaudes veic arī Norvēģijas valsts kontrolējošās institūcijas. Mencas, no kuru aknām iegūst Möller’s eļļu, tiek nozvejotas arktiskajos ūdeņos un nekavējoties pārstrādātas. Ražotājs ievēro Eiropas regulas, seko līdzi jaunākajiem pētījumiem un ļoti atbildīgi izturas pret datiem, kurus iekļauj patērētājiem domātajos informatīvajos materiālos. Tajos norādītās Omega – 3 taukskābju devas ir zinātniski pamatotas un arī visi fakti, kas attiecas uz Omega – 3 taukskābju iedarbību, ir pārbaudīti plašos un ilgstošos zinātniskos pētījumos.

Ja runājam par sirds un asinsvadu sistēmas veselību un labsajūtu, vērts pievērst uzmanību šīm 3 Möller’s zivju eļļām:

  • Möller´s Omega-3 Cardio - satur unikālu no savvaļas zivīm iegūtu Omega-3 (DHS+EPS) un augu taukskābju (ALA) kombināciju.

    Publicitātes foto

  • Möller′s Omega-3 Ekstra – izcili tīra (attīrīta no blakus vitamīniem), koncentrēta zivju eļļa ar zemu oksidēšanās iespēju, bagātīgs Omega-3 taukskābju avots.

    Publicitātes foto

  • Möller's Omega-3 Premium - viskoncentrētākā zivju eļļa, ekskluzīvs Omega-3 produkts.

    Publicitātes foto

Möller's Omega-3 Premium

Vienas tējkarote šīs zivju eļļas dienā ļauj uzņemt 1000-2000 mg ieteicamo Omega-3 devu!

Vairāk informācijas par šīm uz citām Möller´s zivju eļļām:

facebook.com/MollersLatvija

Mollers.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu