Sešus gadus pēc «plīša lācīšu desanta» Baltkrievija iecēlusi vēstnieku Zviedrijā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sešus gadus pēc diplomātiskā skandāla, kuru izraisīja tā dēvētais plīša lācīšu desants, Baltkrievija iecēlusi vēstnieku Zviedrijā. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko par vēstnieku Zviedrijā otrdien iecēlis Dmitriju Mirončiku, kurš līdz šim bija Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs.

«Zviedrija mums ir ārkārtīgi svarīga valsts,» Lukašenko teikto citē Baltkrievija Ārlietu ministrijas preses dienests.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas vēstniecība Stokholmā, kas pirms sešiem gadiem tika slēgta, atsāka darbu pagājušā gada novembrī.

Diplomātiskā krīze abu valstu attiecībās sākās pēc tam, kad Zviedrijas aktīvisti 2012.gada 4.jūlijā ar nelielu lidmašīnu no Lietuvas gaisa telpas neatļauti iekļuva Baltkrievijas gaisa telpā un virs galvaspilsētas Minskas un Minskas apgabala Iveņecas pilsētas izmeta simtiem plīša lācīšu ar maziem izpletnīšiem, pie kuriem bija piestiprinātas zīmītes ar aģitāciju par vārda brīvību un cilvēktiesībām. Mediji nosauca šo incidentu par «plīša lācīšu desantu».

Saistībā ar šo incidentu Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko 2012.gada 31.jūlijā atbrīvoja no amata Valsts robežsardzes komitejas priekšsēdētāju Igoru Račkovski un gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības komandieri Dmitriju Pahmelkinu, bet vairākām augsta ranga amatpersonām tika izteikts rājiens. 2013.gada februārī Grodņas starpgarnizonu militārā tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu robežsardzes leitnantam, kas neziņoja par Zviedrijas lidmašīnas veikto valsts robežas pārkāpumu.

Lietuvas atbildīgās institūcijas pēc notikušā 2012.gada jūlijā paziņoja, ka nav bijušas informētas par zviedru pilotētās lidmašīnas lidojumu, bet arī nav reģistrējušas robežas pārkāpumu. Sākotnēji arī Baltkrievijas varas iestādes noliedza zviedru aktīvistu paziņojumu par šādu lidojumu.

2012.gada augustā Baltkrievija nepagarināja akreditāciju toreizējam Zviedrijas vēstniekam Minskā. Zviedrija paziņoja, ka Baltkrievija tās vēstnieku izraidījusi un atteicās akreditēt jauno Baltkrievijas vēstnieku Stokholmā, kā arī izraidīja divus augsta ranga Baltkrievijas diplomātus. Savukārt Baltkrievija slēdza savu vēstniecību Stokholmā un pieprasīja, lai Zviedrija slēdz savu vēstniecību Minskā.

2013.gada jūlijā Minskā tika akreditēts Zviedrijas pilnvarotais lietvedis Martins Obergs, kurš 2015.gada aprīlī kļuva par vēstnieku. 2017.gada septembrī Minskā sāka darbu jauna Zviedrijas vēstniece Kristīna Juhannesone. 2016.gada decembrī Stokholmā tika akreditēts Baltkrievijas pilnvarotais lietvedis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu