Dombrovskis: Itālijai jāīsteno atbildīga budžeta politika

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Reaģējot uz Itālijas populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas vienošanos par valdības izveidi, Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis otrdien brīdinājis, ka Romai jāīsteno «atbildīga» budžeta politika.

«Mēs uzskatām par svarīgu, ka Itālijas valdība turpina atbildīgas budžeta politikas īstenošanas kursu,» intervijā vācu biznesa laikrakstam «Handelsblatt» uzsvēris Dombrovskis, atgādinot, ka Itālijas valsts parāds Eiropas Savienībā (ES) ir otrs augstākais aiz Grieķijas.

Itālijas parāds sasniedzis 2,3 triljonus eiro un sastāda 132% no iekšzemes kopprodukta (IKP), vairāk nekā divkārt pārsniedzot ES noteiktos griestus - 60% no IKP.

Tāpēc Brisele ir satraukta, ka jaunās valdības programma var novest pie Itālijas valsts parāda tālākas augšanas.

M5S un Līgas noslēgtais «Pārmaiņu valdības līgums» noraida pēc Eiropas finanšu krīzes ieviestos taupības pasākumus, vienlaikus paredzot īstenot stingru imigrācijas un drošības politiku.

Dokumentā paredzētās dārgās sociālās programmas un tā eiroskeptiskais vispārējai tonis izsaucis nervozitāti finanšu tirgū.

Arī Dombrovskis brīdinājis, ka iecerētā krasā nodokļu samazināšana un atteikšanās no iepriekš īstenotās pensiju reformas Itālijas budžetam izmaksās dārgi.

«Mēs varam vienīgi ieteikt ieturēt līdzšinējo ekonomiskās un fiskālās politikas kursu, izaugsmi stimulēt ar strukturālām reformām un saglabāt kontroli pār budžeta deficītu,» norādījis EK viceprezidents.

Kā ziņots, M5S un Līgas noslēgtajā koalīcijas līgumā noteikts, ka nākamā valdība atteiksies no taupības pasākumiem un palielinās deficītu, pieprasīs izbeigt sankcijas pret Krieviju, prasīs ES finansējumu lielākiem sociālajiem izdevumiem un aizturēs nelegālos imigrantus.

«Valdības rīcība būs vērsta uz valsts parāda samazināšanu, nevis balstoties uz nodokļu ieņēmumiem un taupību, uz politiku, kas nav sasniegusi savu mērķi, bet uz IKP palielināšanu, atdzīvinot iekšējo pieprasījumu,» teikts dokumentā.

Kā noteiks līgumā,

koalīcija samazinās fizisko un juridisko personu ienākumu nodokļus līdz 15-20% līmenim, ieviesīs vismaz 780 eiro lielus ikmēneša «pilsoņa ienākumus» zem nabadzības robežas dzīvojošajiem cilvēkiem un tajā pašā līmenī paaugstinās minimālās pensijas.

Koalīcija Krievijai noteikto sankciju atcelšanu raksturo kā «vēlamu», kā arī plāno būvēt aizturēšanas centrus visiem nelegālajiem imigrantiem, kurus paredz deportēt, to skaitu lēšot uz 500 000.

Dokuments satur aicinājumu gan Itālijai, gan ES slēgt divpusējus līgumus ar trešajām valstīm par nelegālo imigrantu repatriāciju.

Koalīcijas līgumā paredzēta arī patvaļīgo čigānu apmetņu likvidācija, imamu reģistra izveide un «radikālā islāma apvienību» tūlītēja slēgšana.

«Pietiek laikrakstu un televīzijas melu. Te ir realitāte,» paziņojot par saskaņoto valdības programmu, sociālajā tīklā «Facebook» norādījis Līgas līderis Mateo Salvīni.

58 lapaspuses biezajā dokumentā tomēr nav pieminēta valsts izstāšanās no eirozonas, kuru paredzēja vairākas medijiem nopludinātās koalīcijas līguma sākotnējās versijas.

Lai gan atteikšanās no Eiropas kopējās valūtas vairs netiek ierosināta, abas partijas dokumentā paziņojušas par savu nolūku «kopīgi ar Eiropas partneriem» pārskatīt bloka «ekonomiskās pārvaldības ietvaru».

Koalīcijas līgumā uzsvērts, ka nepieciešama tāda monetārā savienība, kas ir «piemērota pašreizējai ģeopolitiskajai un ekonomiskajai nestabilitātei un atbilst ekonomiskās savienības mērķiem».

Pirmdien abas partijas premjerministram amatam izvirzīja relatīvi mazpazīstamo juristu Džuzepi Konti.

Premjera kandidatūru un jaunās partijas programmu vēl jāakceptē prezidentam Serdžo Matarellam, kuram otrdien paredzētas konsultācijas ar parlamenta abu palātu spīkeriem.

Tajā pašā laikā saskaņā ar laikraksta «La Repubblica» svētdien publicētajiem aptaujas rezultātiem M5S un Līgas veidoto valdību atbalsta 60% itāļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu