Raidījums izgaismo neskaidrības ar papildu maksājumiem hokeja skolā «Rīga»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA


Hokeja skola «Rīga» ir vienīgā vieta, kur ar valsts un pašvaldības atbalstu jaunieši var apgūt hokeja prasmi, taču audzēkņu vecākiem papildus ir jāmaksā arī kādai biedrībai – tā ik gadu iekasē teju 200 000 eiro, ziņo LTV raidījums «de facto».


LTV skaidro, ka hokeja skola «Rīga» ir vienīgā pašvaldības izglītības iestāde, kur jaunieši var apgūt hokeja prasmi. Rīgas domē ik gadu skolai atvēl aptuveni 700 000 eiro, vēl teju 100 000 piešķir valsts. Taču ik mēnesi no bērnu ģimenēm naudu iekasē ne tikai skola, bet arī kāda biedrība ar nosaukumu «Hokeja attīstībai».

Viens no jauno hokejistu vecākiem, lūgdams saglabāt anonimitāti, pastāstīja Latvijas Televīzijai, kā tieši strādā biedrība: «Skolā ir izveidota biedrība hokeja attīstībai, un katrs no vecākiem iemaksā ik mēnesi tur 60 eiro, sākot tās nodarbības, summa bija mazāka, bet katru gadu tā paceļas apmēram par 20 eiro. Atskaites ir neskaidras, un mēs nevaram ne kontrolēt, ne arī ietekmēt šīs naudas plūsmas.»



Raidījumam «de facto» ir pieejams līgums, ko biedrība «Hokeja attīstībai» noslēdz ar vecākiem. Tajā minēta ne tikai summa, kas jāpārskaita katru mēnesi, bet arī soda sankcijas – piemēram, ja vecāks nepilda saistības pret biedrību, tā var ieteikt izslēgt bērnu no hokeja skolas. 

Sarunā ar LTV gan skolas vadība, gan biedrības valde skaidro, ka šādu gadījumu nekad nav bijis, tikmēr Izglītības kvalitātes valsts dienests plāno veikt skolā pārbaudi.



Hokeja skolas «Rīga» direktora vietnieks Jānis Neikšāns sarunā ar «de facto» skaidro: «Šis līgums ir brīvprātīgs, es to nevaru komentēt. Es tiešām nekontrolēju šādus jautājumus, es pat nezinu, kas līgumā ierakstīts.»


«de facto» publicējis arī skolas ledus hallē uzņemtu video, kur ir redzams, kā, turoties aiz ledus apstrādes mašīnas, vizinās vairāki mazi bērni. Turklāt, izskatās, ka kopā ar treneri. Drošības noteikumi paredz, ka brīdī, kad uz ledus strādā šāda mašīna, bērni uz laukuma nedrīkst atrasties.

Jānis Neikšāns skaidro, ka šādu video redz pirmo reizi un tā skolā neesot ierastā prakse. Viņš arī apšauba video patiesumu. «Es nezinu, kas to ir iestudējis. Izskatās, ka tika speciāli iestudēts. Tas nav pirmais gadījums, kad pret skolu tiek izvērsta nomelnošanas kampaņa, un man ļoti nepatīkami, ka daži no mūsu pedagogiem ir iesaistīti šajā te nomelnošanā.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu