Kīlauea vulkāna lavas straume norobežojusi no ārpasaules aptuveni 40 mājas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BRUCE OMORI/PARADISE HELICOPTERS / EPA

Turpinoties Kīlauea vulkāna izvirdumam Havaju salās, lavas straume norobežojusi no ārpasaules aptuveni 40 mājas, liekot civilās aizsardzības dienestiem ar Nacionālās gvardes helikopteru evakuēt no šīs apkaimes vismaz četrus cilvēkus.

Policija, ugunsdzēsēji un Nacionālās gvardes karavīri uzrauga apdraudēto apvidu, kur pēdējo divu nedēļu laikā lava jau iznīcinājusi aptuveni 40 ēkas, tai skaitā 26 dzīvojamās mājas.

Amatpersonas cenšas apzināt, cik cilvēku vēl atrodas šai apvidū, iesakot ļaudīm patverties drošākās vietās, būt gataviem evakuēties un gaidīt turpmākos rīkojumus.

Kā pastāstījis kāds vietējais iedzīvotājs, vietā, kur sākumā lava izplūdusi no nelielas plaisas, tagad izveidojies liels krāteris. Lavas straume, kas strauji virzās uz priekšu, šķērsojusi ceļu, kas šo apkaimi savienoja ar ārpasauli.

Kīlauea vulkāns aktivizējās aptuveni pirms trim nedēļām, un šai laikā zemē izveidojušās vairāk nekā 20 jaunas plaisas, pa dažām no tām vēl aizvien izplūst lava un gāzes, tinot apkaimi dūmos.

Ceturtdien pēc jauna eksplozīva izvirduma debesīs pacēlās milzīgs vulkānisko pelnu mākonis. Zinātnieki pieļauj, ka iespējami jauni izvirdumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu