Jenija vai Laurels? Mistiskās audio ilūzijas skaidrojums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vai šajā audioierakstā tu dzirdi robotu sakām «Jenija» (Yanny) vai «Laurels» (Laurel)? Pēdējo dienu lielākās interneta sensācijas skaidrojums ir vienkāršs – robots saka abus vārdus, kaut arī dažiem tā varētu nešķist.

Kā vēsta ārvalstu mediji, ierakstā patiesībā skan divas balsis, kas pārklājoties saka divus atsevišķus vārdus. Cilvēka smadzenes nespēj apstrādāt abus vārdus reizē, tāpēc izvēlas vienu, ko tad arī indivīds dzird. Tomēr lielākajā daļā gadījumu vārds, ko dzird cilvēks, var reizēm būt viens, bet citreiz jau otrs, tāpēc rodas mulsums.

Tas ir tieši tāpat kā ar citām internetā populārām ilūzijām – tas, ko cilvēks redz vai dzird, var atklāt par viņu daudz vairāk, nekā varētu šķist.

Balsij, kas saka vārdu «Laurel», ir nedaudz zemāks tembrs kā balsij, kas saka «Yanny», tāpēc rodas šī atšķirība dažādu cilvēku vidū. Jaunāki cilvēki labāk dzird augstāka tembra balsis, tāpēc biežāk dzirdēs vārdu «Yanny», savukārt vecāki cilvēki - «Laurel».

Liela nozīme tajā, ko tu dzirdi, ir arī audio atskaņošanas ierīcei, proti, vārds var mainīties atkarībā no tā, vai cilvēks to klausās lielās vai mazās austiņās un lielākā vai mazākā skaļumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu