Šveice: ANO palestīniešu aģentūra ir daļa no Tuvo Austrumu problēmas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ANO palestīniešu bēgļu aģentūra (UNRWA) viņos uzkurina «nereālistiskas» cerības uz atgriešanos 70 gadus pēc izceļošanas no pašreizējās Izraēlas teritorijas, un tādējādi uztur Tuvo Austrumu konfliktu, ceturtdien paziņojis Šveices ārlietu ministrs Injacio Kasis.

UNRWA tika izveidota pēc tam, kad karš, kuru 1948.gadā izsauca Izraēlas dibināšana daļā kādreizējās Palestīnas teritorijas, piespieda to atstāt aptuveni 700 000 tur dzīvojošo arābu.

Kasis norādīja, ka tagad šo palestīniešu bēgļu un viņu pēcnācēju skaits, kas dzīvo Libānā, Jordānijā, Sīrijā, Rietumkrastā un Gazas joslā pārsniedzis jau piecus miljonus.

«Nav reālistiski, ka šis sapnis [par atgriešanos] jebkad varētu īstenoties,» intervijā mediju grupai NZZ piederošajiem šveiciešu vācu laikrakstiem atzina ministrs. «Taču UNRWA uztur šo cerību. Man jājautā, vai UNRWA veicina risinājumu, vai rada problēmu?»

Uz savu retorisko jautājumu Kasis pats atbildēja: «Gan, gan. Ilgu laiku darbojusies kā risinājums, tagad tā kļuvusi par daļu no problēmas.»

«Tā sniedz munīciju konflikta turpināšanai. Jo tik ilgi, kamēr palestīnieši dzīvos bēgļu nometnēs, viņi vēlēsies atgriezties savā dzimtenē,» turpināja ministrs. «Atbalstot UNRWA, mēs uzturam konfliktu.»

Tikmēr UNRWA cīnās ar līdzekļu trūkumu, jo ASV, kas līdz šim bijušas lielākais organizācijas finansētājs, izšķīrušās krasi samazināt savu atbalstu.

Prezidenta Donalda Trampa administrācija izlēmusi samazināt UNRWA finansējumu no 360 miljoniem dolāru 2017.gadā līdz 60 miljoniem šogad.

Šveice ir starp tām valstīm, kas martā apsolīja piešķirt 100 miljonus dolāru, lai palīdzētu segt ASV finansējuma samazinājuma radīto iztrūkumu.

Neskatoties uz savu skepticismu, Kasis brīdināja, ka pēkšņa finansējuma atņemšana rada «lielu risku».

«Miljoniem palestīniešu var iziet ielās,» un tas var sagraut «mašinēriju, kas sniedz stabilitāti», atzina ministrs, piebilstot, ka Šveice tādu risku nevar atļauties.

Kasis paziņoja, ka Šveice turpinās UNRWA finansēšanu, taču uzsvēra, ka organizācijai lielāka vērība jāpievērš palestīniešu integrēšanai viņu pašreizējo mītnes zemju sabiedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu