Hokejistiem cīņa pret turnīrā vēl nepārspēto pasaules čempioni Zviedriju

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu sasniegusi pirmo reizi kopš 2009. gada. Valstsvienība no Herningas devusies uz Dānijas galvaspilsētu Kopenhāgenu, kur šodien cīņā par vietu pusfinālā pretī stāsies pasaules čempione Zviedrijas izlase, kas ir vienīgā komanda, kura šajā turnīrā vēl nav zaudējusi. Mača sākums plkst. 21.15, to tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas 7. kanālā, kā arī TVNET piedāvās sekot līdzi notikumiem teksta tiešraidē.

Zviedrijas hokejisti teicami aizvadīja priekšsacīkstes, izcīnot 7 uzvaras 7 mačos A apakšgrupā. Izdevās ar 5:0 sakaut Baltkrieviju, ar 3:2 pārspēt Čehiju, ar 4:0 uzveikt Austriju, ar 7:0 uzvarēt Franciju, ar 5:3 izcīnīts panākums pret Šveici, kā arī veiksmīgs rezultāts 3:1 pret Krieviju. Vienīgos punktus zviedriem atņēma Slovākija, kas pretinieku pārākumu atzina ar 3:4 papildlaikā.

Latvijas izlase ar Zviedrijas hokejistiem tikās arī iepriekšējos trijos pasaules čempionātos. Pērn latvieši zaudēja ar 0:2, gadu pirms tam pretinieku pārākums tika atzīts ar 1:2 papildlaikā, bet 2015. gadā Latvijas izlase kapitulēja ar 1:8. Pasaules čempionāta ietvaros Latvijas hokejisti Zviedrijas izlasi pārspējusi tikai vienu reizi. Tas notika 2009. gadā Šveices pilsētā Bernē, panākumu gūstot ar 3:2 pēcspēles metienos.

Šā mača uzvarētāji pusfinālā spēkosies ar ASV un Čehijas spēles veiksminiekiem. Savukārt otra pusfināla dalībniekus noskaidros Krievijas - Kanādas un Somijas - Šveices dueļos.

Zviedrijas hokejisti pērn 10. reizi vēsturē izcīnīja pasaules čempionu titulu. Cīņā par zelta medaļām zviedri finālā pārspēja Kanādas izlasi, savukārt bronzas medaļu duelī Krievija pieveica Somiju.

Šajā čempionātā Zviedrijas izlases rezultatīvākais spēlētājs līdz šim ir Rikards Rakels, kurš 7 mačos sakrājis 12 punktus (6 vārti + 6 piespēles). Rezultatīvi spēlējuši arī Mika Zibanejads (5+4) un Matīass Janmarks (3+6). Komandas sastāvā 20 no 25 spēlētājiem pārstāv Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubus.

Latvijas izlasē ar 5 rezultativitātes punktiem izcēlušies 4 spēlētāji - Rūdolfs Balcers un Andris Džeriņš (katram 3 vārti +2 piespēles), Rodrigo Ābols (1+4) un Miks Indrašis (0+5). Savukārt komandas kapteinis Roberts Bukarts sakrājis 4 punktus (2+2), kā arī Ronalds Ķēniņš guvis 2 vārtus.

Jāizceļ arī Zviedrijas izlases vārtsargi - Andešs Nilsons un Magnuss Hellbergs. Abi pēc atvairīto metienu procenta ir labāko piecniekā - Nilsons četros mačos atvairījis 95,12% (labāk ir tikai Somijas izlases vārtsargam Harri Sateri - 95,4%), bet Hellbergs trīs spēlēs ticis galā ar 93,75% metienu.

Tikmēr arī Elvis Merzļikins demonstrējis pārliecinošu sniegumu. Latvijas izlases vārtsargs 5 spēlēs atvairījis 94,87% metienu, kas turnīrā patlaban ir trešais labākais rādītājs. Arī vidēji spēlē ielaistie 1,19 vārti ir trešais labākais rezultāts.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009. gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās 7. vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004. gadā.

Pērn tika gūta 10. vieta, bet vēl pirms tam, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet 2016.gadā Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13. vietu, savukārt vēl pirms tam trīs čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija 10., bet nākamajos divos gados ieņēma 11. pozīciju.

Turnīrā startējošās 16 komandas bija sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas turpina cīņu ceturtdaļfinālā, līdz ar to Latvijas izlase šajā pasaules čempionātā nodrošinājusi vismaz 8. vietu.

Pēc šā turnīra pasaules čempionāta elites divīziju atstās Baltkrievija un Dienvidkoreja. To vietā nākamajā gadā spēlēs Lielbritānija, kas labāko grupā atgriezīsies pēc 24 gadu pārtraukuma, un Itālija, kas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu