Pētījums: Kucēni ir vispiemīlīgākie, kad tos pamet māte

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki noskaidrojuši brīdi kucēna mūžā, kad tas cilvēkiem šķiet vispiemīlīgākais. Šis atklājums sola atklāt daudz jauna par to, kā norisinājusies cilvēka labākā drauga suņa evolūcija.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Anthrozoös», Arizonas un Floridas štata pētnieki atklāja, ka kucēnu piemīlība savu zenītu sasniedz aptuveni 8 nedēļu vecumā, kas ir laiks, kad kucēna māte beidz par to rūpēties, ļaujot tam sākt pastāvīgu dzīvi.

Pētījums (Angļu val.)

Ar šā pētījuma palīdzību zinātnieki centās noskaidrot, vai pastāv saistība starp kucēna patstāvīgās dzīves sākšanu un tā piemīlību, kas piesaista cilvēku uzmanību.

Pētījuma praktiskajā daļā 51 eksperimenta dalībniekam tika rādīti tikpat daudzi atšķirīga vecuma kucēnu attēli. Dalībniekiem bija jāvērtē katrā attēlā redzamā kucēna piemīlība. Rezultātā atklājās, ka dalībnieki kā vismazāk piemīlīgos novērtēja tos kucēnus, kas bija tikko dzimuši. Piemīlības vērtējumi pieauga līdz ar kucēnu vecuma pieaugumu, maksimumu sasniedzot astoņas nedēļas veciem kucēniem. Kucēni, kuri bija vecāki par astoņām nedēļām, atkal tika vērtēti arvien sliktāk.

«Viss izdevās tā, kā mēs to paredzējām, proti, pastāv saistība starp kucēna vecumu un tā piemīlības zenītu cilvēka acīs. Šajā laikā kucēna māte pārstāj rūpēties par savu atvasi, tāpēc evolūcijas rezultātā kucēns kļūst piemīlīgāks, lai rūpes par to uzņemtos cilvēks,» komentēja pētnieks Klīvs Vinns (Clive Wynne).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu