Par € 45 000 iekārtos telpu darbam ar valsts noslēpumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai Administratīvajā apgabaltiesā nodrošinātu lietu, kas satur valsts noslēpumu izskatīšanu, tajā par 44 817 eiro tiks iekārtotas telpas un infrastruktūra, kas nodrošinās valsts noslēpuma aizsardzību, liecina valdībā šodien pieņemtais Rīkojuma projekts.

Telpu iekārtošana nepieciešama, jo 1.jūlijā spēkā stāsies grozījumi likumā «Par valsts noslēpumu». Minētajos grozījumos noteikts, ka turpmāk ģenerālprokurora lēmumu par speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu atteikumu, anulēšanu vai kategorijas pazemināšanu persona varēs pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Lai Administratīvajā apgabaltiesā nodrošinātu lietu, kas satur valsts noslēpumu izskatīšanu, ir nepieciešama kvalitatīva infrastruktūra valsts noslēpuma aizsardzības nodrošināšanai, kas ietver tiesas sēžu zāles remontu atbilstoši normatīvo aktu prasībām un biroja tehnikas iegādi, kas atbilst izvēlēto NATO standartu drošības līmeņa prasībām, skaidrots rīkojuma projekta anotācijā.

Jau vēstīts, ka likuma līdzšinējā redakcija paredz, ka, ja tiek lemts jautājums par speciālo atļauju izsniegšanu konkrētām personām, valsts drošības iestādes pārbauda šīs personas un sniedz atzinumu par atļaujas izsniegšanas iespēju. Nekādi pārbaudes termiņi likumā nav atrunāti vien minēts, ka personu pārbaudes kārtību un termiņus sagatavo Satversmes aizsardzības biroja direktors un apstiprina Ministru kabinets.

Tāpat noteikts, ka valsts drošības iestāde informē pārbaudāmo personu par iemesliem, kuru dēļ tai var tikt liegta vai ir liegta pieeja valsts noslēpumam. Reizē netiks atklāta tāda informācija, kas var kaitēt citas personas tiesībām vai tiesiskajām interesēm, tajā skaitā informācija par slepenajiem palīgiem vai personām, kas konfidenciāli sniegušas palīdzību.

Lēmumu par speciālās atļaujas atteikumu, anulēšanu vai kategorijas pazemināšanu persona var apstrīdēt ģenerālprokuroram 14 dienu laikā no tā paziņošanas dienas. Ģenerālprokurora lēmumu 14 dienu laikā no tā paziņošanas dienas persona varēs pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neapturēs tā darbību.

Tāpat persona, kurai iepriekš bija liegta pieeja darbam ar valsts noslēpumu, atkārtoti uz speciālās atļaujas saņemšanu varēs pretendēt pēc pieciem gadiem. Patlaban likumā šāda iespēja ir liegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu