Baltais nams vaino «Hamas» par vardarbību uz Gazas joslas un Izraēlas robežas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Par pirmdien notikušo vardarbību uz Gazas joslas un Izraēlas robežas vainojama Gazas joslā valdošā islāmistu kustība «Hamas», paziņojis Baltais nams.

«Atbildība par traģiskajiem nāves gadījumiem gulstas tikai uz «Hamas»,» norādīja Baltā nama pārstāvis Radžs Šahs, atsakoties aicināt Izraēlu izrādīt savaldību.

««Hamas» tīši un ciniski provocē šo atbildi,» uzsvēra Šahs, piebilstot, ka «Izraēlai ir tiesības sevi aizsargāt».

Baltā nama pārstāvis arī norādīja, ka nesenais vardarbības uzliesmojums neietekmēs ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas solīto Tuvo Austrumu miera plānu.

«Miera plāns tiks izvirzīts piemērotā laikā,» sacīja Šahs.

«Mēs neuzskatām, ka šodienas notikumi - vēstniecības atvēršana Jeruzalemē un šī traģēdija Izraēlas dienvidos - ietekmēs miera plānu,» viņš paziņoja.

Protestētāju un Izraēlas spēku sadursmēs uz Gazas joslas un Izraēlas robežas nogalināti vismaz 58 palestīnieši, paziņojusi Gazas joslas Veselības ministrija. 2771 cilvēks esot ievainots, no tiem 1373 - ar kaujas munīciju.

Tas ir lielākais vienā dienā nogalināto palestīniešu skaits kopš 2014.gadā notikušā kara starp Izraēlu un grupējumu «Hamas», kas kontrolē Gazas joslu.

Izraēlas armija paziņojusi, ka protestos piedalījušies vismaz 40 000 palestīniešu.

Protesti pie Gazas joslas robežas sākās 30.martā. Kopš tā laika protestos un sadursmēs nogalināti vairāk nekā 90 palestīnieši. Neviens izraēlietis nav cietis, un Izraēlas armija izpelnījusies kritiku par īstu ložu izmantošanu pret protestētājiem.

Tikmēr Jeruzalemē pirmdien oficiāli atklāta ASV vēstniecība. Ceremoniju ievadīja Savienoto Valstu himna, kam sekoja vēstnieka Deivida Frīdmena uzruna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu