Nepatīkamais darbs gaisā: 68% stjuartu saskārušies ar seksuālu uzmācību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielākā daļa komerciālo avioreisu stjuaršu jeb 68% ASV abu dzimumu stjuartu atzīst, ka ir piedzīvojuši seksuāla rakstura piezīmes vai darbības no pasažieru puses, noskaidrots ASV Stjuartu asociācijas (AFA) veiktajā aptaujā, vēsta «CNN Money». Pētījuma gaitā tika aptaujāti 3500 stjuartes un stjuarti no 29 ASV aviokompānijām. 80% respondentu bija sievietes, bet 20% - vīrieši.

Aptauja tika veikta šā gada februārī un martā.

Vairāk nekā trešā daļa respondentu norāda, ka ar seksuālām piezīmēm no pasažieriem viņiem nācies sastapties pēdējā gada laikā.

68% cilvēku no šīs grupas atklāj, ka šādas piezīmes viņiem nācies dzirdēt trīs vai vairāk reizes, savukārt viena trešdaļa apgalvo – tas noticis piecas vai pat vairāk reizes.

«Tā mūsu valstī ir klusa epidēmija,» tā seksuālo vardarbību pret ASV lidmašīnu apkalpojošo personālu raksturo AFA prezidente Sāra Nelsone, kas par stjuarti strādā jau 23 gadus.

«Šī ir industrija, kas ir balstīta seksisma pagātnē. Aviokompānijas ļoti ilgi pārdeva biļetes, pozicionējot gaisa satiksmi seksuālā veidā, un stjuartes bieži bija šīs pozicionēšanas objekts,» viņa piebilst.

Stjuartes un stjuarti piedzīvoto verbālo seksuālo vardarbību raksturo ar vārdiem «piedauzīgs», «netīrs» un «nevēlams».

Pasažieri stjuartēm mēdz izteikt dažādus seksuāla rakstura priekšlikumus, atklāt savas seksuālās fantāzijas, kā arī pieprasa dažādus pornogrāfiskus materiālus.

18% aptaujas dalībnieku atzīst, ka viņi pēdējā gada laikā piedzīvojuši arī fizisku seksuālu uzmācību, un 40% no šīs grupas uzsver, ka šādas situācijas pēdējā gada laikā bijušas trīs vai vairāk reizes.

Fizisko seksuālo uzmācību aptaujas dalībnieki raksturo ar vārdiem «apgrābstīšana», «sagrābšana» un «iepļaukāšana» - tā tiek veikta gan virs, gan zem uniformas.

Tikai 7% no seksuālās vardarbības cietušajām stjuartēm un stjuartiem ir ziņojuši par šādu pasažieru uzvedību.

68% respondentu pauž viedokli, ka aviokompānijas dara pārāk maz, lai risinātu un novērstu šo problēmu.

AFA norāda, ka visaktīvāko rīcību seksuālās uzmācības problēmas izskaušanā līdz šim izrādījušas trīs ASV lidsabiedrības - «Alaska Airlines», «Spirit Airlines» un «United Airlines».

Šo trīs aviokompāniju vadītāji ir publiskojuši atklātas vēstules, kurās nosodīta seksuālā vardarbība pret lidmašīnu personālu, kā arī pausta apņēmība neizrādīt tai ne mazāko toleranci.

Nelsone uzsver, ka seksuālas piezīmes vai nevēlamus kontaktus, veicot savus pienākumus lidojumu laikā, piedzīvo ne tikai sievietes, bet arī vīrieši.

«Es esmu piedzīvojusi neticamu vēršanos pret maniem vīriešu dzimuma kolēģiem,» viņa piebilst.

Šī ir pirmā reize, kad AFA veikusi šādu pētījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu