Polija: ES patvēruma meklētāju kvotas ir trieciens valsts suverenitātes pamatiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / TT NYHETSBYRÅN

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pirmdien nosodīja Eiropas Savienības (ES) ierosinātās kvotas patvēruma meklētāju uzņemšanai, paziņojot, ka šādi plāni ir trieciens valsts suverenitātes pamatiem.

«Šeit, Polijā, mēs izlemjam, kurš dosies uz Poliju un kurš ne,» Varšavā pēc tikšanās ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu sacīja Moraveckis.

Polijas premjerministrs piebilda, ka viņa un Orbāna viedokļi šajā jautājumā principā sakrīt.

Višegrādas grupas valstis - Čehija, Polija, Slovākija un Ungārija - ir noraidījušas 2015.gadā pieņemto vienreizējo kvotu sistēmu patvēruma meklētāju sadalīšanai vienmērīgāk pa Eiropas Savienību.

Saskaņā ar kvotu sistēmu bija plānots pārvietot 160 000 patvēruma meklētāju, bet līdz 2017.gada beigām bija pārvietoti tikai aptuveni 32 000.

Polijas iepriekšējā valdība piekrita uzņemt aptuveni 6000 patvēruma meklētāju, taču konservatīvās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS) valdība pēc nākšanas pie varas 2015.gadā nostājās pret šo vienošanos.

Orbāns sacīja, ka viņi ar Moravecki runājuši arī par jauno ES budžetu.

«Mūsu pozīcijas (..) ir tuvas, bet daudzām ES valstīm ir pilnīgi citādāki viedokļi,» sacīja Orbāns. Viņš piebilda, ka gan Polija, gan Ungārija vēlas aizsargāt savu zemnieku intereses.

Tikmēr Polijas ES lietu ministrs Konrāds Šimaņskis pirmdien Briselē paziņojis, ka Varšava neakceptēs «revolucionārus» samazinājumus jaunajā ilgtermiņa ES budžetā laika posmam no 2021. līdz 2027.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu