Koalīcijas neatbalsta ierosinājumu ar Saeimas deklarāciju nosodīt totalitārās ideoloģijas attaisnošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Koalīcijas partneri neatbalstīs nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu pieņemt Saeimā deklarāciju, lai nosodītu totalitāro režīmu noziegumu un totalitārās ideoloģijas attaisnošanu.

Pagājušajā nedēļā koalīcija pārrunāja šo ieceri, un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) rosinājis meklēt iespējas šo jautājumu virzīt Baltijas Asamblejas formātā. Tomēr VL-TB/LNNK rosināja šādu deklarāciju iekļaut 10.maija Saeimas sēdes darba kārtībā. Pirms nedēļas deputātu vairākums šī jautājuma izskatīšanu neatbalstīja, tāpēc Saeima to vērtēs šonedēļ.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šodien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka partneri šo priekšlikumu atbalstīs. Savukārt VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars norādīja, ka nākamā Baltijas Asamblejas sēde paredzēta rudenī un tad aktualitāte būs zaudēta.

Iepriekš deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) pauda kritiku Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera rīcībai, kurš piedalījās komunistiskās ideoloģijas pamatlicēja Kārļa Marksa 200.dzimšanas dienas pasākumā. Dombrava sacīja - nav pieņemami, ka EK prezidents ar savu rīcību «pēc būtības attaisnoja totalitāro ideoloģiju un tās pamatlicēju Marksu».

Deklarācijā bija paredzēts uzdot valdībai tuvākajā Eiropadomes sēdē aicināt pārējās Eiropas Savienības dalībvalsts izvērtēt EK amatpersonu rīcību, «attaisnojot totalitāro režīmu noziegumus un totalitāru ideoloģiju».

Deklarācijā iekļauts mudinājums Eiropas Parlamentam, Eiropadomei un EK nosodīt jebkuras personas, kuru «rīcība vērsta uz totalitāro režīma noziegumu un totalitāro ideoloģiju attaisnošanu». Tāpat dokumentā bija pausts Latvijas nosodījums šādai rīcībai.

Kā ziņots, Vācijas rietumu pilsētā Trīrā sākušās komunistiskās ideoloģijas pamatlicēja Kārļa Marksa 200.dzimšanas dienas svinības, kur runu teica arī Junkers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu