Havaju salu vulkānā parādījusies gara plaisa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien Kīlauea vulkānā Havaju salās parādījusies 18. plaisa, no kuras plūst magma, ziņo raidorganizācija ABC. Garā plaisa, kas parādījusies uz privāta zemesgabala, pastiprinājusi bažas par «eksplozīvu izvirdumu», kas nopietni apdraudētu apkaimes iedzīvotājus.

No helikoptera uzņemtā video redzams, ka netālu no plaisas atrodas dzīvojamās mājas.

Sestdien vulkāna teritorijā parādījās 16. un 17. plaisa. Viena no tām atvērās netālu no elektrostacijas, otra - dzīvojamā rajona tuvumā.

Kīlauea vulkāna aktivitāte sākās 3.aprīlī, kad vulkāna krāteris izmeta dūmus. Kopš tā laika no vulkāna izplūdusi lava un parādījušās vairākas plaisas.

Lava iznīcinājusi vairākus desmitus māju. Pagājušonedēļ no apkaimes tika evakuēti gandrīz 2000 cilvēki.

Eksperti brīdinājuši, ka eksplozīva izvirduma gadījumā no vulkāna varētu gaisā izšauties ledusskapja lieluma akmeņi, radot draudus iedzīvotāju dzīvībām un liekot bloķēt gaisa satiksmi virs vulkāna.

«Ja kaut kas uzlidos gaisā, tas arī nokritīs zemē,» norāda ASV Ģeoloģijas dienesta vulkānu draudu koordinators Čārlzs Mandevils. «Neviens negrib attapties zem 10 tonnas smaga akmens, kas lido ar ātrumu 120 jūdzes stundā.»

Eksplozīva izvirduma gadījumā no vulkāna varētu izplatīties tvaiks un sēra dioksīds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu