Senie romieši Skotiju pieķēzīja ar baisiem un asiņainiem grafiti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Hunterian Museum/University of Glasgow

Jaunā pētījumā atklāts, ka senie romieši izmantojuši asinssarkanu, spilgti dzeltenu un baltu krāsu, lai uz sienām Skotijā zīmētu baisus un asiņainus brīdinājumus barbariem.

Kā rakstīts izdevumā «Live Science», brīdinošās ilustrācijas, tostarp ērgļi ar asiņainiem knābjiem un sakauti un nogalināti romiešu ienaidnieki, līdz ar inskripcijām latīņu valodā bijušas daudzviet uz akmens bluķiem Skotijā, kas mūsu ēras 2. gadsimtā atdalīja civilizētos romiešus no mežonīgajām Skotijas barbaru ciltīm.

Glāzgovas universitātes arheologi stāstīja, ka apzīmētie akmens bluķi kalpoja romiešu propagandas nolūkos, lai ietekmētu vietējās ciltis, kas mita ziemeļos no Adriāna vaļņa. 117,5 kilometrus garais Adriāna valnis tika uzbūvēts mūsu ēras 2. gadsimtā – imperatora Adriāna valdīšanas laikā, savukārt vēlāk, kad pie varas nāca Antonijs Pijs, ziemeļu virzienā valnis tika pagarināts par 59 kilometriem.

Lai arī akmens bluķi mūsdienās ir kļuvuši pelēki, pētnieki pierādīja, ka reiz tie bijuši spilgti izkrāsoti ar dabiskā ceļā iegūtām krāsām. Krāsainie zīmējumi bija ar intervāliem izveidoti uz Antonija Pija laikā būvētā vaļņa daļas un, kā spriež pētnieki, bija paredzēti, lai visiem paziņotu, ka šo teritoriju kontrolē romieši.

«Es domāju, ka sarkanā krāsa uz ērgļa knābja (Romas un tās leģiona simbols) simbolizē Romas karaspēka «mielošanos» ar sakautajiem ienaidniekiem,» atklāja arheoloģe Luisa Kempbela (Louisa Campbell).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu