Nesaproti moderno mākslu? Pamēģini neandertāliešu simbolismu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ana Majkić/PLOS ONE

Simboli, sākot ar karogiem un beidzot ar ceļazīmēm, jau sen ir bijuši unikāli cilvēces izgudrojumi. Mūsdienās arheologi uziet arvien vairāk pierādījumu, ka simbolisms eksistēja jau starp neandertāliešiem, tomēr interpretēt to zīmes ir ārkārtīgi grūti.

Arheologi ir atraduši 27 apstrādātus akmeņus, kuros neandertālieši iegravējuši dažādas zīmes. Pētnieku komanda no Bordo universitātes Francijā rūpīgi izanalizējusi vienu no akmeņiem, lai saprastu, ko nozīmē uz tā iegravētie simboli.

Pētījums (Angļu val.)

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS ONE», dažas no zīmēm pavisam noteikti ir nejaušas, proti, izveidojušās, nogalinot kādu dzīvnieku vai veicot kādu darbu, tomēr atsevišķas zīmes ir iegravētas ar nodomu. Tiesa, ir ļoti grūti tās interpretēt.

Foto: Ana Majkić/PLOS ONE

Aplūkojot aptuveni 3 centimetrus lielā un 35000 gadu senā akmens gabala stūrus, ir redzams, ka tas ir atlūzis vai atlauzts no lielāka akmens gabala, jo tik sīkam akmens gabalam arī nevarēja būt praktiska nozīme.

Sākumā pētnieki sprieda, ka akmens gabals varēja kalpot arī mākslinieciskiem mērķiem vai arī kā skaitāmais kauliņš, tomēr šīs hipotēzes tika noraidītas. Gravējumi uz tā virsmas izskatās apzināti un varēja tikt lietoti, lai atsauktu atmiņā kādu informāciju vai nodotu to tālāk kā informācijas nesēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu