Austrālijā brūvē alu ar kuģa vrakā atrastu 220 gadu vecu raugu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: James Squire Brewery

Austrālijas alus brūvētāji sākuši pasaulē vecākā alus rekonstrukciju, izmantojot raugu, kas atrasts pirms 220 gadiem nogrimuša kuģa vrakā.

Kā rakstīts izdevumā «All That Is Interesting», pirms divdesmit gadiem nirēju komanda uzgāja kuģa «Sydney Cove» vraku. 1796. gadā kuģis atstāja Kalkutas ostu Indijā, lai dotos uz Sidneju Austrālijā. Par nelaimi, kuģis nogrima, dzelmē aizraujot līdzi 31500 litrus pudelēs sapildīta 18. gadsimta alkohola.

Kad nirēji atklāja kuģa saturu, liels bija pārsteigums, ka pudeles ar spirtotajiem dzērieniem bija saglabājušās. Mūsdienās tas ir vecākais zināmais pudeļotais alkohols, kas saglabājies neskarts.

Tiklīdz pudeles tika nogādātas uz sauszemes, tika veikta satura analīze, kā rezultātā atklājās, ka pudelēs ir sapildīts portvīns un alus. Tagad Austrālijas alus brūvētāji cer no iegūtā rauga rekonstruēt reiz kuģī pārvadāto alu.

Šo uzdevumu apņēmies veikt Džeimsa Skvaira alus brūzis (James Squire brewery) sadarbībā ar Karalienes Viktorijas muzeju un mākslas galeriju (Queen Victoria Museum & Art Gallery) un Austrālijas vīna pētniecības institūtu (Australian Wine Research Institute).

«Es nodomāju: kāpēc gan mēs ar iegūtajiem rauga paraugiem nevarētu rekonstruēt alu, ko neviens nav garšojis 220 gadu,» teica muzeja kurators un ķīmiķis Deivids Turovgūds (David Thurrowgood).

Pūliņu augļi būs patērētājiem pieejami jau jūnijā, un, kā stāsta brūvētāji, tas būs tumšs, pikants portera tipa alus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu