ASV sagaida trīs Ziemeļkorejas atbrīvotos amerikāņus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps netālu no Vašingtonas sagaidījis militāro lidmašīnu ar trīs ASV pilsoņiem, kas tika atbrīvoti no ieslodzījuma Ziemeļkorejā, vēsta raidorganizācija AP.

(Papildināta ziņa.)

«Mēs vēlamies pateikties Kimam Čenunam,» sacīja Tramps, sagaidot atbrīvotos ASV pilsoņus.

Trīs vīrieši - Kims Dons Čuls, Kims Haks Sons un Tonijs Kims - ieslodzījumā Ziemeļkorejā aizvadīja vairāk nekā gadu. Viņi tika atbrīvoti ASV valsts sekretāra Maika Pompeo vizītes laikā. Pompeo ieradās Phenjanā, lai veiktu pēdējo saskaņošanu pirms iespējamās Trampa tikšanās ar Kimu Čenunu.

Pompeo lidmašīna no Ziemeļkorejas izlidoja otrdienas vakarā. Tā vispirms apstājās Japānā, kur atbrīvotie vīrieši pārsēdās «Boeing C-40» lidaparātā, kas vēlāk nolaidās Aļaskā, bet pēc tam turpināja ceļu uz militāro bāzi Mērilendā. Par spīti vēlajai nakts stundai, kad lidaparāts nolaidās Mērilendā, atbrīvotos ASV pilsoņus sagaidīja Tramps, ASV pirmā lēdija Melānija Trampa un vairākas citas augstas amatpersonas Trampa administrācijā.

Trīs vīrieši ieslodzījumā pavadīja no viena līdz diviem gadiem. Pēdējos gados Ziemeļkorejā aizturēti vairāki amerikāņi, parasti par sīkiem pārkāpumiem. Šādos gadījumos ASV pilsoņi visbiežāk tiek atbrīvoti, kad Ziemeļkorejā personīgi ierodas augstas ASV amatpersonas, lai vestu pārrunas par atbrīvošanu.

Visilgāk apcietinājumā pavadīja Dienvidkorejā dzimušais ASV pilsonis Kims Dons Čuls. 2016.gada aprīlī piesprieda desmit gadu cietumsodu par spiegošanu. Viņš vadīja uzņēmumu Rasonā - speciālajā ekonomiskajā zonā pie Ziemeļkorejas robežas ar Krieviju.

Pārējie divi aizturētie vēl nebija stājušies tiesas priekšā. Kims Haks Sons strādāja Ziemeļkorejas vienīgās privātās augstskolas - Phenjanas Zinātnes un tehnoloģiju universitātes - lauksaimniecībā. Viņu maijā aizturēja par pretvalstiskām darbībām.

Savukārt Toniju Kimu 2017.gada aprīlī aizturēja Phenjanas lidostā. Viņš Phenjanas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē pasniedza grāmatvedību. Viņu aizturēja par mēģinājumu gāzt valdību.

Iepriekšējais Ziemeļkorejas atbrīvotais amerikānis - 22 gadus vecais students Oto Varmbjērs - nomira 2017.gada jūnijā, tikai dažas dienas pēc atgriešanās ASV. Ziemeļkorejā Varmbjērs 2016.gada janvārī tika aizturēts par propagandas plakāta zādzību ekskursijas laikā, par ko viņam piesprieda 15 gadu ieslodzījumu darba nometnē. Varmbjēra vecāki uzsākuši tiesāšanos, apsūdzot valdību viņu dēla spīdzināšanā un nāves izraisīšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu