Rīgas domes opozīcija nezina, kādas izmaiņas pašvaldības nolikumā plāno koalīcija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgas domes opozīcija nav informēta par jauno iespējamo pašvaldības nolikuma redakciju, aģentūrai LETA atzina tās pārstāvji.

Kā vēstīts, Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) intervijā LTV otrdien sacīja, ka šonedēļ vēl ir paredzētas konsultācijas un nedēļas beigās varētu tapt zināma nolikuma jaunā versija. Viņš arī norādīja, ka nolikumu paredzēts pilnveidot ņemot vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iebildumus, kā arī partijas «Latvijas attīstībai» (LA) domes frakcijas priekšlikumus.

Kopumā LA visām frakcijām izsūtīja vēstuli ar vairāk nekā 30 iespējamajām izmaiņām, piedāvājot veidot, piemēram, Frakciju padomi, lēmumprojektus sadalīt A un B kategorijās, atrunāt jautājumu sesijas ilgumu un citas lietas. Tomēr aģentūrai LETA izdevās noskaidrot, ka pārējās opozīcijas frakcijas kolēģu priekšlikumus neatbalsta.

Deputāte Juta Strīķe (JKP) sacīja, ka viņas pārstāvētā frakcija «pilnībā nepiekrīt LA piedāvājumam», jo viņi piedāvājot saglabāt 20 minūšu laika limitu, kas esot pretlikumīgi un pretēji VARAM teiktajam. «Arī lēmumprojektu dalīšana kategorijās mums nepatīk. Mēs uzskatām, ka nolikums ir jāatgriež tādā redakcijā, kādā tas bija pirms marta, jo dome, pēc tā vadoties, strādāja daudzus gadus,» sacīja Strīķe.

Viņa arī teica, ka diskusijas ar koalīcijas partijām saistībā ar iespējamajām izmaiņām notikušas neesot un šajā lietā «nekādas kustības nav».

Līdzīgu nostāju pauda arī partijas «Vienotība» Rīgas domes frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis, norādot, ka LA priekšlikumiem konceptuāli nepiekrīt, jo tie «nostiprina Ušakova antidemokrātisko lēmumu pieņemšanas procedūru, paredzot saglabāt 20 minūšu laika limitu jautājumu uzdošanai».

Opozīcijas frakciju vadītāji savu atbildi nosūtījušas gan LA, gan VARAM, kuriem arī tika uzticēts izvērtēt LA piedāvājumu. Ķirsis norādīja, ka citu sarunu ar koalīciju par nolikuma izmaiņām neesot bijis un pēdējā laikā neviens ar viņiem komunicēt par šo jautājumu nav mēģinājis.

Marta sākumā, kad tika pieņemtas pirmās izmaiņas nolikumā, kuras paredzēja noteikt deputātiem trīs jautājumu limitu, priekšsēdētājs piedāvāja visu domes frakciju vadītājiem tikties un diskutēt par iespējamo tālāko sadarbību, taču neviens no opozīcijas uz tikšanos neieradās.

Partijas «Gods kalpot Rīgai» frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko aģentūrai LETA apstiprināja, ka LA priekšlikumus ir saņēmuši, ir tos izvērtējuši un arī snieguši atbildi. «Viņiem bija ļoti, ļoti daudz priekšlikumu, taču daļa no tiem ir atbalstāma. Mēs viņiem nosūtījām savu versiju, piedāvājot par budžetu jautājumus uzdot 90 minūtes, motivācijas izteikšanai atvēlēt piecas minūtes un vienu lēmumprojektu skatīt 40 minūtes - pie nosacījuma, ja tas nav skatīts komitejā. Ja ir - tad saglabāt 20 minūšu limitu. Bija arī citi priekšlikumi,» sacīja Stepaņenko.

«Saskaņas» frakcijas vadītāja Anna Vladova aģentūrai teica, ka arī ir saņēmusi LA vēstuli, taču sīkāk komentēt tajā teikto, kā arī savas partijas viedokli, nevēlējās.

LA Rīgas domes frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce pastāstīja, ka uz viņu piedāvājumu esot atbildējušas visas partijas, izņemot «Saskaņu». «Opozīcijas kolēģi vienojušies, ka iebilst pret saglabājamo 20 minūšu ierobežojumu, taču viņi mūs ir pārpratuši. Šobrīd šīs 20 minūtes nosaka mērs, bet mēs piedāvājam, ka jebkurš lēmumprojekts, par kuru jautājumi ir vairāk nekā 20 minūtes, automātiski tiek atgriezts komitejā. Šobrīd to, vai lēmumprojekts tur atgriezīsies nosaka priekšsēdētājs,» skaidroja Pūce.

Tāpat LA frakcija esot piedāvājusi ieviest iespēju, ka uz komiteju sēdēm var nākt jebkurš deputāts, arī tas, kurš nav komitejas sastāvā, un jautājumus uzdot neierobežoti. Šobrīd, ja uz komiteju atnāk deputāts «no malas», komitejas locekļiem ir jābalso par to, vai ļaut viņam uzdot jautājumus.

«Būtībā mēs pat piedāvājām paplašināt deputātu iespējas, jo tad komitejās varētu nākt ikviens un jautāt visu, kas interesē, nebūtu jāgaida domes sēde,» pauda Pūce.

Viņš norādīja, ka visas atbildes tiks apkopotas un tiks meklēts vidusceļš, kas apmierinātu visus iesaistītos. Arī Pūce sacīja, ka vienīgā saruna no Rīgas domes koalīcijas puses par nolikuma izmaiņām ir bijusi «Gods kalpot Rīgai» atbilde uz viņu vēstuli. Citu tikšanos no priekšsēdētāja puses neesot bijis. Pūce arī esot nosūtījis Ušakovam oficiālu vēstuli, kurā lūdz iespējamās izmaiņas nolikumā sākotnēji skatīt atbildīgajā komitejā, nevis uzreiz virzīt skatīšanai domes sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu