Ķīna sola nosargāt Irānas kodolvienošanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna trešdien pauda nožēlu par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, vienlaikus solot līgumu nosargāt.

«Ķīna aicina visas atbilstošās puses ievērot atbildīgu nostāju, paturot prātā ilgtermiņa un vispārējās intereses, tiekties politiska un diplomātiska risinājuma virzienā un pienācīgi kontrolēt strīdus, lai iespējami drīz atgrieztos pie vienošanās īstenošanas īstā ceļa,» preses brīfingā sacīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gens Šuans.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka ASV izstājas no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma.

Vašingtona atjaunos visas sankcijas, kas tika noņemtas kodollīguma ietvaros, kā arī noteiks Teherānai visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus, paziņoja Tramps.

Eiropas Savienība (ES) ir «apņēmības pilna saglabāt» Irānas kodolvienošanos, neraugoties uz Trampa lēmumu no tā izstāties, otrdien paziņoja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien apliecināja, ka ir «ļoti satrauks» par ASV lēmumu izstāties no Irānas kodolvienošanās un atjaunot sankcijas.

Vienošanās «ir liels sasniegums kodolieroču neizplatīšanas un diplomātijas jomā, jo, pateicoties tam, dots ieguldījums reģionālajam un starptautiskajam mieram un stabilitātei», paziņojumā norādīja Gutērrešs.

Irānas prezidents Hasans Ruhani Trampa lēmumu nodēvēja par «psiholoģisku karadarbību» pret Irānu un pavēstīja, ka, neskatoties uz ASV izstāšanos, Irāna paliks kodollīgumā ar pasaules lielvarām. Viņš norādīja, ka vēlētos apspriest Trampa lēmumu ar līgumu slēgušajām Eiropas, Krievijas un Ķīnas pusēm.

Francija, Vācija un Lielbritānija paudušas nožēlu par Trampa lēmumu, un Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēstīja, ka «strādās kolektīvi» pie jauna plašāka Irānas līguma.

ASV eksprezidents Baraks Obama otrdien atzina, ka Trampa lēmums Irānas kodolvienošanās jautājumā ir «nopietna kļūda», turklāt šādi tiek «pagriezta mugura Amerikas tuvākajiem sabiedrotajiem».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu