Banku analītiķi aprīlī Latvijā prognozē gada inflāciju 2,1-2,3% apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu varētu būt augušas par 0,3-0,5%, kas nozīmē, ka gada inflācija būs 2,1-2,3% apmērā, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi.

Tostarp «Swedbank» jaunākā ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka 2018.gada aprīlī, salīdzinot ar martu, patēriņa cenas varētu būt augušas par 0,5%, tādējādi gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli - patēriņa cenas palielinājušās par 2,3%.

«Patēriņa cenas šā gada aprīlī varētu būt augušas par 0,5%, salīdzinot ar martu. Galvenie ietekmējošie faktori mēneša laikā, visticamāk, būs pieaugums apģērbu un apavu un pārtikas cenās, kā arī dažādu pakalpojumu cenu, tostarp veselības, atpūtas un kultūras, kā arī ēdināšanas, kāpums,» sacīja Vildava.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas Latvijā varētu būt kāpušas par 0,3-0,4%, kas nozīmē, ka gada laikā patēriņa cenas palielinājušās par 2,1-2,2%.

«Aprīlī cenu kāpums sagaidāms lēnāks par martā piedzīvoto un starp grupām krasas izmaiņās neprognozēju. Kāpumam jāuzrādās pārtikas, apģērbu un apavu cenās, kā arī pakalpojumiem. Pārējās grupās bez lielām izmaiņām, tostarp siltumenerģijas cenas saglabājās nemainīgas,» teica Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām aprīlī paziņos ceturtdien, 10.maijā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas Latvijā pieauga par 1,2%, bet gada inflācija - šogad martā salīdzinājumā ar 2017.gada martu - palielinājās līdz 2,2%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, martā pieauga par 2,6%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu