Slepenā navahu valodas šifra loma Otrā pasaules kara laikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Kad Pīters Makdonalds, Flemings Bīgejs un Tomass Bīgejs Otrā pasaules kara laikā iestājās īpašajā un slepenajā navahu valodas šifrētāju elitē, viņiem vēl nebija ne jausmas, kur viņi iesaistās.

Kā raksta «BBC», šī īpaši slepenā programma tika atslepenota tikai divdesmit gadu pēc Otrā pasaules kara beigām – ilgi pēc tam, kad navahu valoda spēlēja vitālu lomu amerikāņu sasniegumos kara norisēs.

Viss, ko šie trīs vīri zināja, bija tas, ka amerikāņu jūras spēkiem bija nepieciešami navahu valodas pratēji.

Navahu valodas šifrētāji Otrā pasaules kara laikā
Navahu valodas šifrētāji Otrā pasaules kara laikā Foto: Wikimedia Commons

«Tāpēc mēs brīvprātīgi pieteicāmies. Tā mēs iekļuvām visā tajā iekšā,» teica 90 gadu vecais Makdonalds, kurš kopā ar Flemingu un Tomasu Bīgejiem ir vieni no nedaudzajiem dzīviem palikušajiem navahu valodas šifrētājiem.

Šie trīs vīri bija vieni no navahu valodas šifrētāju grupas, kuri iemācījās slepeno valodu, kas bija domāta, lai ar radio starpniecību nodotu šifrētu informāciju par uzbrukuma taktikām un karaspēka pārvietošanās virzienu. Navahu valodas kods bija neatšifrējams ienaidniekiem un viens no amerikāņu militāro sasniegumu cēloņiem atsevišķās kaujās. Pašlaik vēl dzīvi ir tikai 13 navahu valodas šifrētāji.

Plāns izmantot navahu valodu (Ziemeļamerikas indiāņu navahu valoda, kas izplatīta Savienoto Valstu dienvidrietumos), lai šifrētu slepenas ziņas, sākās ar Filipu Džonstonu, kurš savu bērnību pavadīja navahu rezervātā, kamēr viņa vecāki darbojās kā misionāri.

Ideja izmantot indiāņu valodas kā šifrus nebija jauna. ASV militārie spēki jau Pirmā pasaules kara laikā bija izmantojuši čoktavu valodu, lai šifrētu savas ziņas, savukārt Vācija un Japāna starpkaru periodā rūpīgi strādāja, lai šo valodu apgūtu.

Navahu valodas sintakse un gramatika ir īpaši sarežģīta, turklāt tai nav pieraksta sistēmas. Tieši tāpēc ASV jūras spēki 1942. gadā rekrutēja un apmācīja 29 navahu cilts indiāņus, kas izveidoja vairāk nekā 200 jaunus šīs valodas vārdus, kas bija saistīti ar karadarbību, un iemācījās tos no galvas.

ASV prezidents Donalds Tramps apbalvo navahu valodas šifrētāju veterānus
ASV prezidents Donalds Tramps apbalvo navahu valodas šifrētāju veterānus Foto: AP/LETA

«Es mācījos pašmācības ceļā naktīs. Vajadzēja iemācīties 211 vārdus reizē. Tie bija gari un grūti vārdi. Es iemācījos tos izrunāt precīzi,» teica viens no šifrētājiem Hostīns Kelvuds.

Jau 1942. gada 15. augustā pirmie 15 navahu valodas šifrētāji pievienojās jūras spēkiem, lai dotos cīņā.

«Šis navahu valodas šifrs ir brīnišķīgs. Ienaidnieki to vispār nesaprata. Mēs arī to nesapratām, protams, bet tas strādā. Sūtiet mums vēl šīs valodas pratējus,» pēc cīņas teicis komandieris Aleksandrs Vandergrifts.

Līdz kara beigām vairāk nekā 350 cilvēki bija iemācījušies šo šifru, tomēr neviens no sākotnējiem 29 navahu šifra pratējiem vairs nav palicis dzīvs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu