Makrons un Tramps apsprieduši mieru un stabilitāti Tuvajos Austrumos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Francijas prezidentam Emanuelam Makronam otrdien bijusi telefonsaruna ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, pavēstīja Makrona birojs. Tas noticis tikai dažas stundas pirms gaidāmā Trampa paziņojuma jautājumā par ASV turpmāko līdzdalību Irānas kodollīgumā.

Līderi «diskutējuši par jautājumiem, kas ir saistīti ar mieru un stabilitāti Tuvajos Austrumos», teikts Elizejas pils paziņojumā, kurā Irāna konkrēti nav pieminēta.

Makrons sevi pozicionējis kā Eiropas emisāru centienos rast kompromisu ar Trampu, lai saglabātu Irānas kodolvienošanos.

Makrons cerēja, ka nesenās valsts vizītes gaitā ASV izdosies pārliecināt Trampu par labu palikšanai līgumā, tomēr vēlāk atzina, ka Tramps, kā viņš to sapratis, jau pieņēmis lēmumus par ASV izstāšanos no viņa priekšgājēja Baraka Obamas laikos noslēgtās vienošanās.

Eiropas Savienība (ES) otrdien sarunās ar Teherānu no jauna pauda atbalstu kodollīgumam ar Irānu.

Lielbritānijas, Vācijas un Francijas pārstāvji, kā arī augsta ranga ES amatpersona Briselē tikās ar Irānas ārlietu ministra vietnieku Abasu Aragči un «izmantoja šo iespēju, no jauna apliecinot savu atbalstu tam, lai visas puses turpina pilnā mērā un efektīvi īstenot šo vienošanos», teikts ES paziņojumā.

Tramps pirmdien paziņoja, ka savu lēmumu par tālāko ASV līdzdalību Irānas kodollīgumā paziņos otrdien.

Kā ziņots, Tramps piedraudējis izstāties no Obamas laikā noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu, ja Eiropas valstis, kas arī to parakstījušas, nepiekritīs atļaut stingrāku kontroli pār Teherānas raķešu programmu un noteikt Irānai paliekošus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu. Šobrīd tādi ierobežojumi noteikti līdz 2025.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu