Armēnijas parlaments apstiprina protestu līderi Pašinjanu premjera amatā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artyom Geodakyan / TASS

Armēnijas parlaments otrdien apstiprinājis premjerministra amatā opozīcijas līderi Nikolu Pašinjanu, kurš vadīja vairākas nedēļās ilgos protestus pret valdošo Republikāņu partiju.

(Papildināta ziņa.)

Pašinjana kandidatūru atbalstīja 59 deputāti, bet 42 balsoja pret.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Eiropas Savienība (ES) apsveikuši Pašinjanu ar ievēlēšanu valdības vadītāja amatā.

Armēnija arī turpmāk saglabās tradicionāli ciešās saites Maskavu, kā arī centīsies attīstīt attiecības ar ES, lai ceļošanai panāktu bezvīzu režīmu, iepazīstinot ar ārpolitikas kursu, sacīja Pašinjans.

Putins paudis pārliecību, ka Pašinjans «abu valstu starpā panāks draudzīgo un sabiedroto attiecību tālāku nostiprināšanos», teikts Kremļa paziņojumā.

ES apliecināja, ka tā ar cerībām raugās uz darbu ar Pašinjanu pie novembrī parakstītā paplašinātās partnerības līguma ieviešanas, teikts paziņojumā, ko izplatījis bloka ārpolitikas dienests.

42 gadus vecais Pašinjans agrāk strādājis par žurnālistu un pavadījis divus gadus ieslodzījumā par musināšanu uz nemieriem pēc Serža Sargsjana ievēlēšanas prezidenta amatā 2008.gadā.

Sargsjana otrais un pēdējais termiņš prezidenta amatā beidzās aprīlī, un viņu valsts galvas krēslā nomainījis Armens Sargsjans, kas gan, neskatoties uz uzvārdu sakritību, nav saistīts ar bijušo prezidentu kādām radniecības saitēm.

Sargsjana mēģinājums palikt pie varas, stājoties premjerministra amatā, izprovocēja protestus, kas pārauga plašākās demonstrācijās pret valdošo partiju.

Pakļaujoties protestētāju spiedienam, Sargsjans atkāpās no jauniegūtā premjera amata un Reformu partija atteicās no mēģinājumiem nepieļaut Pašinjana ievēlēšanu par premjeru.

Pirmajā balsojumā pagājušajā nedēļā Pašinjanam nepietika balsu, jo viņa kandidatūru neatbalstīja Republikāņu partija, kurai parlamentā ir absolūtais vairākums.

Pašinjana ievēlēšana premjerministra amatā izraisīja skaļu prieku Erevānas Republikas laukumā, kur sapulcējušies tūkstošiem viņa atbalstītāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu