Lai izveidotu veselības aprūpes saņēmēju datubāzi, «jāsaslēdzas» 17 institūcijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai izveidotu veselības aprūpes saņēmēju datubāzi, kopā «jāsaslēdzas» 17 institūcijām, intervijā Latvijas Radio sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Tās ir tādas iestādes kā, piemēram, Nodarbinātības valsts aģentūra, Valsts ieņēmumu dienests, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Nepieciešamo informāciju sniedz kopumā 228 sociālo pakalpojumu sniedzēji un 119 pašvaldību sociālie dienesti, klāstīja ministre.

Vaicāta, kādēļ ir vajadzīgas 1,85 miljonu eiro lielas investīcijas, lai izveidotu veselības aprūpes saņēmēju datubāzi, Čakša pauda, ka «neviena sistēma tāpat vien ar otru nedraudzējas». «Ja skatāmies uz tehnoloģiju laikmetu, tad katra no šīm datubāzēm ir veidota ar saviem ātruma kodiem un dažādām saslēgšanas metodēm,» uzsvēra politiķe, piebilstot, ka eksperti novērtē un nosaka, kāda ir saslēgšanas cena.

Ministre nenoliedza, ka būs nepieciešami papildu līdzekļi arī sistēmas uzturēšanai un atjauninājumiem.

Jautāta, vai lētāk nebūtu «nejauši» nodrošināt veselības aprūpi nodokļu nemaksātājam nekā veidot šādu sistēmu, Čakša uzsvēra, ka šīs investīcijas palīdzēs izvairīties no situācijas, kad apdrošināts pacients kaut kādu iemeslu dēļ nesaņem pakalpojumu.

«Tā ir nepieciešama investīcija, lai izpildītu likumā noteikto,» uzsvēra ministre.

Viņa arī aicināja nesalīdzināt topošo sistēmu ar e-veselību, kas projektēta pirms desmit gadiem. Ministre atzina, ka nav apmierināta ar to, ka četrus mēnešus pēc e-veselības sistēmas palaišanas aizvien ir problēmas, bet tai pat laikā esot skaidri uzdevumi, kā tās darbību uzlabot.

Kā ziņots, otrdien valdība lems, vai piešķirt Veselības ministrijai (VM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu, liecina ministrijas valdībā iesniegtais rīkojuma projekts.

Pēc VM paustā, pieprasījums līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem ir steidzams, jo iesaistītajām ministrijām esošajos budžetos nav paredzēti resursi šīs datubāzes izveidei un uzturēšanai.

Lai ar nākamā gada 1.janvāri nodrošinātu personu tiesību saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu atspoguļojumu, nepieciešams līdz šim datumam izveidot datubāzi, kā arī nodrošināt saskarņu izveidošanu ar citām valsts informācijas sistēmām nepieciešamās informācijas par personu iegūšanai, uzsver VM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu