Kontroles dienesta vadītājas amatam izvirzītā Znotiņa vēlas «stingru vienošanos»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Pirms akceptēt piedāvājumu ieņemt Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienesta) priekšnieka amatu advokāte Ilze Znotiņa vēlas vienoties par veicamajiem uzdevumiem ar Finanšu sektora attīstības padomes pārstāvjiem, pastāstīja Znotiņa.

(Papildināta 7., pievienota 8.-12.rindkopa.)

Viņa atzina, ka ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir piedāvājis viņai ieņemt Kontroles dienesta priekšnieka amatu. Tomēr pirms pieņemt šo piedāvājumu Znotiņa vēlas vienoties par izpildāmajiem īstermiņa un ilgtermiņa mērķiem.

Viņa norādīja, ka vislabākā vieta, kur šo vienošanos panākt ir Finanšu sektora attīstības padome. Padomes vadītājs ir premjerministrs, tajā strādā pieci ministri, ģenerālprokurors, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs un citas personas.

«Būtu jāvienojas, vai mēs esam uz vienas lapas vai arī ir tikai priekšstats, ka atnāks viens cilvēks un viss mainīsies. Esot šajā sistēmā iekšā, uzskatu, ka neviena Žanna d'Arka nepaveiks visu, kas ir darāms, tāpēc ir jāvienojas, kādas strukturālas izmaiņas un investīcijas jāveic, kāda sadarbība jāveido. Kad būsim stingri vienojušies par to, kas darāms, kā darāms un kurš tieši darīs, tad arī varēsim teikt, ka vienošanās ir panākta un esmu gatava uzņemties šos pienākumus,» norādīja Znotiņa.

Viņa piebilda, ka Kontroles dienestam ir jāveic tie uzdevumi un funkcijas, kas ierakstītas starptautiskajās vadlīnijās un Latvijas likumos.

Viņasprāt, ļoti būtiska ir sadarbības uzlabošana starp tiesībsargājošām iestādēm un privāto sektoru. Tā varot panākt lielu efektivitāti, pat neieguldot ļoti daudz naudas. «Vienkārši jānodrošina, ka tiesībsargājošās iestādes un subjekti, kuriem jāveic uzraudzība par saviem darījumiem un klientiem saņemtu informāciju un izpildītu funkciju. Lai tiesībsargi varētu ķert finanšu noziedzniekus un privātais sektors bez milzīgi liela naudas ieguldījuma, ar skaidru izpratni par uzdevumiem varētu palīdzēt šos noziedzniekus identificēt,» norādīja Znotiņa.

Znotiņa cer, ka vienoties ar Finanšu sektora attīstības padomi izdosies tuvākajā laikā. Premjera Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars aģentūrai LETA apliecināja, ka Znotiņa tiks aicināta piedalīties Finanšu sektora attīstības padomes sēdē un ar viņu plāno tikties Kučinskis. Viņš gan nevarēja informēt par precīzu tikšanās laiku.

Znotiņa arī apliecināja, ka ir nepieciešama diskusija par Kontroles dienesta iespējamo pārraudzības maiņu, kā to šodien preses konferencē minējis ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Patlaban dienests darbojas prokuratūras pārraudzībā.

«Tas ir viennozīmīgi skaidrs, ka ir izteiktas šaubas par to vai esošajā veidā var nodrošināt pilnīgu neatkarību Kontroles dienestam. Es piekrītu, ka kaut kādā ziņā noteikti ir jādomā par to vai (prokuratūra) dienestam ir tā labākā vieta. Kura ir labākā vieta es atturēšos nosaukt, jo tam nepieciešama padziļināta izpēte,» norādīja Znotiņa.

Vaicāta vai kļūstot par dienesta vadītāju viņa dienestā kādu amatu piedāvātu pašreizējam dienesta vadītājam Viesturam Burkānam, Znotiņa atbildēja, ka patlaban ir ļoti, ļoti pāragri par to runāt, taču nevarot izslēgt šādu iespēju nevarot.

Burkāns ir pieredzējis speciālists, kuram, visticamāk, ir arī vislabākā saskaņa ar dienesta darbiniekiem. Arī pašai Znotiņai pašai ir ļoti labas koleģiālas attiecības ar Burkānu.

«Es noteikti nesaku, ka tas nav iespējams. Tāpat ir jautājums vai arī viņš pats gribētu palikt dienestā, taču nav noliedzams, ka labi speciālisti jau apkārt nemētājas,» norādīja Znotiņa.

Kā ziņots, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pirmdien preses konferencē paziņoja, ka viņa izvēlētais kandidāts Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieka amatam ir lūdzis papildu laiku, lai izlemtu, vai ir gatavs ieņemt šo amatu.

Kalnmeiers norādīja, ka lūgumu pēc papildu laika viņš saņēma 2.maijā, taču šis laiks, visticamākais, nepārsniegs divas nedēļas.

Tāpat ģenerālprokurors norādīja, ka no 1.maija ar viņa rīkojumu Kontroles dienestā ir izveidota jauna štata vieta - vietnieks.

Pašreizējais dienesta vadītājs Viesturs Burkāns šajā amatā ir kopš 1998.gada un viņa pilnvaru termiņš beidzas šā gada 31.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu