Krievijas «mūžīgo prezidentu» Putinu inaugurēs ceturto reizi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Pirmdien Krievijas prezidenta amatā ceturto reizi tiks inaugurēts Vladimirs Putins, kurš Krievijā pie varas atradies pēdējos 18 gadus. Nedēļas nogalē Maskavā un citās pilsētās notika protesti pret Putinu, ko kritiķi ilgo valdīšanas gadu dēļ salīdzinājuši ar caru vai imperatoru, vēsta raidorganizācija BBC. Pirmdien, Putinam no jauna stājoties amatā, varētu sākties jauni nemieri.

Domājams, ka inaugurācijas ceremonija Kremlī būs pieticīgāka nekā 2012.gadā, kad Putins sāka iepriekšējo prezidenta pilnvaru termiņu.

Putins plānojis tikties ar ar brīvprātīgajiem, kuri strādāja viņa priekšvēlēšanu kampaņā, norāda aģentūra AFP.

Sestdien pret Putinu vērsto protestu laikā tika veikti apmēram 1000 aresti 19 Krievijas pilsētās. Gandrīz puse no tiem - Maskavā, ziņo BBC.

Putins uzvarēja martā notikušajās prezidenta vēlēšanās ar lielu balsu pārsvaru pār «oponentiem», kuru vidū nebija neviena reāla sāncenša. Putins ieguva 76% nodoto balsu, taču mediji un novērotāji fiksēja lērumu dažādu pārkāpumu, piemēram, ka viens cilvēks nodod vairākus biļetenus vai balso vairākos iecirkņos.

Krievijas opozicionāram Aleksejam Navaļnijam vēlēšanās kandidēt bija liegts, kā iemeslu minot kriminālapsūdzību. Navaļnijs norāda, ka prāva esot bijusi nepatiesa un politiski motivēta.

Navaļnijs sestdien uz neilgu laiku tika aizturēts vienā no protestiem ar saukli «Viņš nav mūsu cars».

Putins pirmoreiz prezidenta amatā tika ievēlēts 2000.gadā. 2004.gadā viņš sāka otro pilnvaru termiņu. Tā kā Putins nevarēja kandidēt uz trešo termiņu pēc kārtas, 2008.gadā prezidenta amatā nonāca Putina protežē Dmitrijs Medvedevs, bet pats Putins iekārtojās premjerministra krēslā. Tikai retajam bija šaubas, kurš patiesībā ir pie varas, un 2012.gadā Putins atkal atgriezās prezidenta amatā - šoreiz jau uz sešus gadus ilgu termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu