Klasiskās mūzikas «sliktie zēni» - «Het Collectief» turpina sēriju «Pasaule Lielajā dzintarā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Maijā koncertsēriju «Pasaule Lielajā dzintarā» turpinās beļģu kamermūziķi «Het Collectief». Programma «Brāmss. Debisī. Straviskis. Šēnbergs» skanēs koncertzāles «Lielais dzintars» kamerzālē 12. maijā pulksten 19.

«Het Collectief» šogad atzīmē 20. gadskārtu kopš kameransambļa dibināšanas. Viņi drosmīgi nojauc robežas starp tradicionālo, laikmetīgo un seno mūziku. Izmantojot neierastu stīgu instrumentu, pūšamo instrumentu un klavierspēles apvienojumu, izcilie kamermūziķi ar emocionāli krāšņo spēles stilu un izkopto meistarību valdzina klausītājus visā pasaulē.

No kolektīva strāvo pozitīva enerģija. Lielisko piecinieku raksturo profesionalitāte un izcila sadarbība: «Mēs mīlam mūziku, ko spēlējam, jo visi ar vienlīdz lielu atdevi piedalāmies radošajā procesā», klāsta mūziķi. Grupas firmas zīme ir dzirkstošais, pašironiskais humors un spēja neuztvert lietas pārāk nopietni. «Savās programmās mēs bieži vien savienojam, piemēram, Baha mūziku ar mūsdienu komponistu darbiem, tādējādi parādot dažādu laikmetu komponistu saistību». Drosmīgās interpretācijas Het Collectief mūziķiem ļāvušas piedēvēt apzīmējumu - klasiskās mūzikas «sliktie zēni».

Kopš darbības pirmsākumiem kvintets izvirzījis mērķi klasiskajā mūzikā valdošās tradīcijas tuvināt mūsdienām. Pēc kvinteta inaugurācijas koncerta, kurā skanēja Šēnberga 1906. gadā radītā «Kamersimfonija Opus 9», ansamblis tūlīt ieguva nu jau pārāk ierasto apzīmējumu «mūsdienīgs». Minētais opuss skanēs arī koncertā Liepājā un tam līdzās ne mazāk izcilā Kloda Debisī prelūdija «Fauna diendusa», Johannesa Brāmsa Trio klarnetei, čellam un klavierēm un Igora Stravinska svīta «Kareivja stāsts».

Het Collectief # Schönberg from Emanuel Maes on Vimeo.

Līdzās daudziem koncertiem Beļģijā Het Collectief regulāri uzstājas koncertzālēs ārvalstīs, tostarp Nīderlandē, Francijā, Apvienotajā Karalistē, Šveicē, Vācijā, Polijā, Austrijā, Spānijā, Maltā, Kiprā, Ukrainā, Dienvidamerikā (Peru un Brazīlijā) un Āzijā (Honkongā).

Biļetes, sākot no 10 eiro, nopērkamas koncertzāles «Lielais dzintars» informācijas centrā, Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides. Koncertu ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas pašvaldības atbalstu organizē SIA «Lielais dzintars». Pateicoties atbalstītājam SIA «Prike Latvija», apmeklētāji pēc koncerta aicināti uzkavēties, lai baudītu atspirdzinājumus un pēckoncerta sarunas ar māksliniekiem.

Sērijas «Pasaule Lielajā dzintarā» turpmākie notikumi:

30. jūnijs 20.00 Džezroka trio Dock in Absolute (Luksemburga)

29. jūlijs 20.00 Blūza & fanka karalis Bonijs Fīldss (ASV)

28.-30. septembris Liepājas mākslas forums

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu