Žurnālistes eksperiments: viena darba diena pēc Īlona Maska grafika

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOE SKIPPER / REUTERS

Kompāniju «Tesla» un «SpaceX» vadītājs Īlons Masks ir viens no slavenākajiem un darbīgākajiem uzņēmējiem pasaulē, dalot savu darba laiku starp «SpaceX» galveno mītni Losandželosas apgabalā un «Tesla» bāzi Sanfrancisko. Kāds ir viņa produktivitātes noslēpums? Masks savu grafiku dala piecu minūšu segmentos, ko atvēl kādam konkrētam uzdevumam, un nepārtraukti cenšas atrast veidus, kā savu laiku izlietot efektīvāk. Portāla «Enterpreneur.com» žurnāliste Heidena Fīlda izmēģināja vienu darba dienu aizvadīt pēc Maska laika plānošanas metodes.

«Mediji ziņo, ka Masks naktī guļ sešas stundas, ceļas ap septiņiem rītā un parasti izlaiž brokastis,» viņa raksta. «Izlaist brokastis nebija grūti, lai gan es nevarēju beigt domāt par pastu ar pesto, ko paņēmu līdzi pusdienām. Tāpat kā Masks, es visu dienu neatbildēju ne uz vienu telefona zvanu, lai nodrošinātu maksimālu produktivitāti.»

Ieradusies darbā, viņa sāka plānot darba dienu pēc Maska piecu minūšu segmentu metodes. «Piecu minūšu bloki lika man justies ārkārtīgi produktīvai, veicot mazus uzdevumus, kas mēdz ievilkties (e-pasta pārbaudīšana, «breinstormings» par idejām rakstiem, rakstu publicēšana internetā). Taču tie šķita bezjēdzīgi, kad apjomīgākiem uzdevumiem (rakstīšanai, raksta ievirzes precizēšanai, jautājumu izplānošanai pirms zvana avotam) nācās atvēlēt vairākus piecu minūšu segmentus. Un, kad kaut kas draudēja ievilkties un izjaukt pārējo grafiku, es sāku satraukties,» par savu pieredzi stāsta Fīlda.

Taču Maska pieeja viņai sniedza kādu vērtīgu atziņu.

«Es sapratu, cik bieži pārtraucu iesākto, lai izlasītu vai atbildētu uz pienākušajiem e-pastiem,» viņa norāda. «Piecu minūšu segmenti mani noturēja grožos un es strādāju ātrāk, jo jauni ziņojumi nepārtrauca darba plūsmu.

Divas lietas, ko es pārņemšu no šīs pieredzes - aptuvena dienas grafika izveidošana un elektroniskās pastkastītes aizvēršana, kamēr nav pienācis laiks pārbaudīt e-pastu.»

Tas gan nav nekāds pārsteigums, taču Maska grafikā trūkst kādas nozīmīgas lietas - līdzsvara starp profesionālo un privāto dzīvi, atzīmē Fīlda. «Runā, ka viņš pusdienas aprij ne vairāk kā piecās minūtes - un turklāt vēl sapulces laikā. Jau iepriekš pieminētās pastas notiesāšana tās daudzuma dēļ man prasīja desmit minūtes. Lai pēc iespējas precīzāk pieturētos pie viņa grafika, ar kolēģiem parunājos tikai piecas minūtes,» raksta žurnāliste.

Zinātniskajos pētījumos pierādījies, ka pārtraukumi palīdzot pēc tam labāk koncentrēties darbam.

«Runājot par līdzsvaru starp profesionālo un privāto dzīvi: mediji raksta, ka Masks nedēļā strādājot 85 līdz 100 stundas. Taču, kamēr vien mana bagātība nav 19,5 miljardi dolāru, es laikam atteikšos,» secina Fīlda.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu