Vējonis aicina ikvienu sirdī būt kā karavīram

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Demokrātijas vārda arī šodien ikviens ir aicināts domāt, piedalīties un vajadzības gadījumā arī cīnīties gan par savām un sava novada interesēm, gan par mūsu kopīgo labklājību, Nacionālo bruņoto spēku parādē Madonā par godu Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienai uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents novēlēja ikvienam sirdīs un darbos būt kā karavīriem, kuri ar nesalaužamu degsmi gatavi stāvēt sardzē par Latvijas brīvību. «Veidosim un sargāsim savu brīvo, demokrātisko valsti katru dienu!» pauda amatpersona.

Vējonis sacīja, ka pirms 28 gadiem mūsu tautas gara spēks uzveica milzīgu pārspēku, mūsu valstgriba pārspēja vienu no sava laika varenākajām impērijām. «Mēs nezinājām, ko nesīs nākamā diena, bet ticējām, ka tā būs labāka diena brīvā valstī,» teica valsts vadītājs.

«Ticot neatkarīgai Latvijai, toreizējais parlaments - Augstākā padome - spēja vienoties un īstenot tautas gribu. Tā bija pašnoteikšanās uzvara pār pakļaušanos, izvēle, kas deva cerības un iespējas ikvienam pašam veidot savu nākotni,» sacīja Vējonis, uzsverot, ka brīvība, par ko toreiz nobalsoja mūsu tautas priekšstāvji, bija kas vairāk par politiskās iekārtas maiņu - tā bija brīvība ikvienam no mums, brīvība uzņemties atbildību par savu valsti.

«Toreiz, 1991.gada 4.maijā, es atrados Madonā, savā darbavietā Blaumaņa ielā. Atceros to satraukumu, karstās diskusijas par nākotni, cerības, kas virmoja visapkārt. Ja man tad kāds būtu teicis, ka kādreiz kļūšu par brīvas valsts prezidentu, es tam neticētu. Man toreiz bija tikai 24 gadi. Šodien varu apliecināt, ka brīvā, neatkarīgā un demokrātiskā valstī viss ir iespējams,» apliecināja Vējonis.

Vējonis atgādināja, ka toreiz visu tautību pārstāvji iestājās par Latviju - ne tikai Rīgā, bet visos Latvijas novados cilvēki pulcējās un izteica savu gribu veidot jaunu Latviju, lai par to lepotos. Tāpēc demokrātijas vārda arī šodien ikviens ir aicināts domāt, piedalīties un vajadzības gadījumā arī cīnīties gan par savām un sava novada interesēm, gan par mūsu kopīgo labklājību, piekodināja amatpersona.

Atgādinot par 4.maija vēsturisko balsojumu, Vējonis aicināja uztvert 13.Saeimas vēlēšanas tikpat atbildīgi. «Tikai piedalīšanās vēlēšanās var pilnībā apliecināt, ka tiesībām pašiem izlemt savu nākotni ir jābūt visas tautas izvēlei,» piebilda prezidents.

Valsts pirmā amatpersona akcentēja, ka militārā parāde Madonā nav spēka un agresijas demonstrēšana - tā ir miera sargāšanas un valsts aizsardzības stipruma apliecināšana. «Mēs apliecinām, ka esam gatavi ar ieročiem rokās aizstāvēt ne tikai mūsu dzimteni un tās iedzīvotājus pret ikvienu ienaidnieku. Tagad mūsu gara spēkam līdzās stāv pašiem savs karaspēks. Ikdienā mūs sargā tūkstoši norūdītu karavīru. Izšķirošā brīdī palīgā nāks daudzie zemessargi un mūsu armijas rezervisti,» apliecināja prezidents.

«Mēs neesam vieni,» akcentēja Vējonis, uzsverot, ka šodien militārajā parādē soļo arī mūsu sabiedrotie no Kanādas, Polijas, Itālijas, Spānijas, Slovākijas, Albānijas, Slovēnijas un arī ASV, tā visai pasaulei un ikvienam Latvijas iedzīvotājiem apliecinot, ka mēs neesam vieni.

No visām Latvijas pusēm tik daudz jaunu, spēcīgu un patriotisku cilvēku iestājas Nacionālajos bruņotajos spēkos un zemessardzē, pastāstīja Vējonis, piebilstot, ka vīrieši un sievietes velta savu laiku un spēkus, lai stiprinātu mūsu valsts aizsardzības spējas.

«Raugoties uz jums, ne mirkli nešaubos, ka 1991.gada 4.maijā nolemtais ir mūžībā ierakstīts,» teica Valsts prezidents.

Vējonis novēlēja, lai tāda pati saliedētība valdītu un vadītu mūs arī šodien. «Lai savās sirdīs un darbos esam kā karavīri, kas ar nesalaužamu degsmi gatavi stāvēt sardzē par Latvijas brīvību. Veidosim un sargāsim savu brīvo, demokrātisko valsti katru dienu!» pauda amatpersona.

Jau vēstīts, ka piektdien ar plašu svētku pasākumu programmu piemin 1990.gada 4.maiju, kad Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Augstākā padome pieņēma deklarāciju Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu