Kur klāsim balto galdautu jeb 4. maija svinību ceļvedis

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau trešo gadu par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai tiek svinēti Baltā galdauta svētki. 4.maijs ir Tavi svētki! Šajā dienā pirms 28 gadiem tika atjaunota Latvijas neatkarība, un ikviens aicināts to svinēt, kopā ar savu ģimeni, draugiem, kaimiņiem pulcējoties pie balti klāta galda, lai godinātu savas valsts pastāvēšanu un tos, kuri palīdzējuši Latviju veidot un nosargāt, dalītos atmiņās par neatkarības atjaunošanas laiku, pārrunātu ieceres sava pagalma, apkaimes, pilsētas, novada un valsts nākotnei.

 
Foto: lv100.lv

Rīgā

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, Rīgā paredzēta plaša kultūras pasākumu programma, tostarp vērienīgs pasākums «Brīvības ielas stāsti», koncerti, kompozīcijas «Ziedu Latvija» veidošana pie Brīvības pieminekļa, sarīkojums «Tauta. Dziesma. Tērpi» Vērmanes dārzā, Latvijas simtgadei veltīto jauno filmu seansi kinoteātrī «Splendid Palace», kā arī svētku pasākumi pilsētvidē, Rīgas kultūras centros, muzejos un koncertzālēs.

Viens no vērienīgākajiem svētku pasākumiem būs «Brīvības ielas stāsti», kurā visdažādākās aktivitātes risināsies visas ielas garumā no Brīvības laukuma līdz Brīvdabas muzejam. Brīvības laukumā ikviens aicināts veidot kompozīciju «Ziedu Latvija», klausīties Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē un pūtēju orķestru koncertu, piedalīties ziedu nolikšanas svinīgajā ceremonijā, vērot «Jauno Jāņu orķestra» un grupas «Iļģi» muzicēšanu un apmeklēt vakara koncertu «Brīvības pieturas». Tajā uzstāsies solisti Elza Rozentāle, Jolanta Strikaite-Lapiņa, Daumants Kalniņš, Juris Jope, Zigfrīds Muktupāvels, grupa «Rikši», aktieri Gints Grāvelis, Gints Andžāns, koris «Maska», diriģents Jānis Ozols. Koncertu vadīs aktieris Artūrs Skrastiņš. Pasākuma «Brīvības ielas stāsti» apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijā ar 100. autobusu pa Brīvības ielu, apskatīt izstādes, piedalīties Brīvības ielas forumā, kas notiks Esplanādē, pie Dailes teātra un pie VEF Kultūras pils, apmeklēt teātra izrādes, iepazīt jaunākās tehnoloģijas, kā arī izzināt tautas tradīcijas un pasākuma norises vietās klausīties muzikālu grupu un solistu uzstāšanos.

Kā ierasts šajā svētku dienā kinoteātrī «Splendid Palace» tradicionāli bijusi iespēja skatīties Latvijas filmu maratonu, taču šogad, valsts jubilejas gadā, varēs noskatīties Latvijas simtgadei veltītās filmas.

Latvijas filmas būs iespēja skatīties arī kino un mūzikas vakarā «NeatkaRīga», kas notiks Kalnciema kvartālā. Pasākumā būs izglītojošas aktivitātes bērniem un jauniešiem, mūziķu uzstāšanās, kā arī Nacionālā Kino centra organizēti filmu seansi.

Šogad īpaša noskaņa valdīs Vērmanes dārzā, kur notiks tautastērpu parāde, folkloras kopu sadziedāšanās, gājiens «Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai», grupu «Kulenieki un trummelnieki», «Ducele» uzstāšanās, kā arī tautasdziesmu koncerts «Visas manas labas dziesmas» ar solistu Ievas Kerēvicas, Aijas Vītoliņas, Karīnas Tatarinovas, Andra Ērgļa, Mārtiņa Ruska, Daiņa Skuteļa un instrumentālās grupas Roberta Rasas vadībā piedalīšanos.

Svētku koncerti ar koru, pazīstamu solistu un mūziķu, jauniešu simfonisko orķestru, muzikālo grupu un bērnu kolektīvu piedalīšanos skanēs kultūras centrā «Imanta», Rīgas Latviešu biedrības namā, kultūras centra «Ritums» filiālē, Ieriķu ielā 43A, kultūras centrā «Iļģuciems», Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā zālē, Kultūras pilī «Ziemeļblāzma», Lielajā ģildē, Latviešu biedrības namā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Sagaidot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, līdztekus svētku noformējumam pilsētā izvietoti arī plakāti ar svētku vizuālo identitāti un pasākuma programmu. 2018. gada pilsētas svētku vizuālajā noformējumā redzamas galvaspilsētas pagātnes un tagadnes kultūras liecības - pilsētvidē esoši pieminekļi un skulptūras mūsdienīgā grafiskā risinājumā. 4. maija svētku plakātā ir izmantots Rīgas Doma torņa gailis. «Rīgas baznīcu gaiļi kopš senseniem laikiem ir aicinājuši pilsētniekus mosties. Nesen restaurētais Doma baznīcas torņa gailis svētku apsveikumā atgādinās par notikumiem pirms 28 gadiem un to saikni ar šodienu. Mostamies! Tā ir gan īstenības, gan pavēles izteiksme,» saka plakāta autors, Purvīša balvas laureāts Krišs Salmanis.

No 4. maija vides mākslas objekts «Goda vārti» stāsta par tām vērtībām, kas svarīgas Latvijas iedzīvotājiem, - brīvību, cilvēkiem, valodu, dabu - tām, ko esam gatavi sargāt. Ikviens iedzīvotājs ir aicināts piedalīties valsts simtgades projektā un «Goda vārtos» iestāties simboliskā sardzē par Latvijas vērtībām.

4. maija svētku pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Plašāka svētku programma ar informāciju par dalībniekiem, norises laiku un vietu, par ielūgumu saņemšanu ir pieejama tīmekļa vietnē www.kultura.riga.lv, kā arī drukātā veidā būs atrodama Rīgas domes apmeklētāju pieņemšanas centros, Rīgas kultūras centros, Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēs un tūrisma informācijas centros.

 
Foto: www.rezekne.lv

Rēzeknē

4.maijā Latvijas svētkus Rēzeknē svinēsim no agra rīta līdz vēlam vakaram, pulcējoties gan kopīgajā velobraucienā «Rēzeknes serpentīns», gan Baltā galdauta svētkos Rēzeknes pilskalnā, kur ģimenes, draugu un kaimiņu lokā izbaudīsim svētku koncertu un piknikā dalīsimies ar brīvības stāstiem. Tāpat šajā dienā iesaistīsimies arī Latvijas simtgades iniciatīvā «Brīvības ielu stāsts», dodoties interaktīvā ekskursijā pa Atbrīvošanas aleju.

Piekto gadu pēc kārtas Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā notiks velobrauciens «Rēzeknes serpentīns», kas nemainīgi sāksies pie pieminekļa «Vienoti Latvijai» (Atbrīvošanas alejā 93), bet finišs šogad būs pie Rēzeknes pilskalna (Krasta ielā 31), kur velobrauciena dalībniekus aicinām iesaistīties zibakcijā «Velokarogs Latvijai» un kopā izveidot neparastu velokarogu.

Rēzeknes pilskalnā un tā pakājē turpināsies svētku programma un aktivitātes ģimenēm, būs arī tradicionālās Veiklas braukšanas sacensības, darbosies tirdziņš un kopīgi vārīsim zupu uz ugunskura. Svētku koncertā muzicēs brāļi Puncuļi, Rēzeknes folkloras draugu kopa «Vīteri» (vad. Sandra Stare, Einārs Lipskis), Rēzeknes bērnu deju kolektīvs «Dziguči» (vad. Gunta Sidorova), ARPC «Zeimuļs» solistu vokālistu pulciņa audzēkņi (vad. Guntra Kuzmina-Jukna) un vokāli instrumentālais ansamblis (vad. Guntis Rasims), plkst. 13.00 muzikālo programmu noslēgs Ivo Fomins ar grupu.

Plkst. 14.30 sāksies interaktīva ekskursija «Nu Franča da Nikodema» (pulcēšanās Atbrīvošanas alejā pie pieminekļa «Latgales kongresam 100», Atbrīvošanas alejā 61). Ekskursijas maršruts Atbrīvošanas alejā savieno Francim Trasunam veltīto pieminekli (pie Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas) ar pieminekli Nikodemam Rancānam (pie Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas). Ekskursijas laikā pa Atbrīvošanas aleju tiks izstāstīti, izdziedāti un izjusti tie Latvijas simtgades vēstures mirkļi, kas ierakstīti Rēzeknes ielās, namos un zīmēs, simboliski atklājot Rēzekni simts balsīs, soļos un likteņos. Aicinām pieteikties ekskursijai pa e-pastu: rez.svetki@inbox.lv.

Ekskursija ir tapusi Latvijas simtgades iniciatīvas «Brīvības ielu stāsts» ietvaros. Latvijā ir vairāk nekā 60 ielas, bulvāri un laukumi, kam dots Brīvības vārds, un 9 lielākas pilsētas (Rēzekne, Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rīga, Valmiera, Ventspils) sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Valsts reģionālās attīstības aģentūru, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju ir iesaistījušās šajā akcijā ar vēstījumu «No Brīvības līdz brīvībai», akcentējot Latvijas reģionu lomu valsts attīstībā un rosinot izzināt valsts reģionu nozīmi Latvijas vēsturē un nākotnē.

Savukārt 4. maija vakarā Latgales vēstniecībā GORS visi aicināti noskatīties režisores Kristīnes Želves dokumentālo filmu «Mērijas ceļojums», kas tapusi programmas «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» ietvaros.

 
Foto: http://strencunovads.lv

Strenčos

Strenčos gaidāmi notikumi visas dienas garumā - ar uzstāšanos priecēs Mūzikas skolas audzēkņi, savukārt plkst. 21.00 norisināsies nakts orientēšanās.

Durbes pils pagalmā 4. maiju un Baltā galdauta svētkus sagaidīs ar spēlēm, milzu ziepju burbuļiem un gardām pankūkām, kam sekos meditatīva konference, kas veltīta Latvijas valsts un Imanta Ziedoņa attiecībām brīdi pirms simtgades.

 
Foto: Publicitātes foto

Talsos

4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā, Talsu ezera promenādē no 12.00 līdz 15.00 kopā svinēsim Baltā galdauta svētkus! To laikā vienkopus pie balti klāta svētku galda aicinām pulcēties kaimiņus, ģimenes, kolēģus un draugus, lai veidotu ciešāku piederību savai pilsētai, novadam un valstij, būtu kopā un radītu svētku izjūtu sevī un citos. 4. maija svinības Talsos atklāsim ar simbolisku notikumu – tēlnieka Ojāra Arvīda Feldberga veidotā vides mākslas objekta «Latvijas saule» kapsulas iemūrēšanu.

Latvijas valsts simtgades svinības personificētas, saistot tās ar dzimšanas dienas svinēšanas rituālu, tādēļ 4. maiju var dēvēt par Latvijas otro dzimšanas dienu. Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs aicina svinēt Baltā galdauta svētkus, akcentējot kopā būšanu pie spodra, skaisti klāta galda, kas simbolizē savstarpēju uzmanību, rūpes, tīrību un saskaņu un dalīšanos pašu gādātā cienastā.

Ikviens tiek aicināts 4. maijā no 12.00 līdz 15.00 Talsu ezera promenādē kopīgi svinēt Baltā galdauta svētkus Talsos.

12.00 – 12.45 Kapsulas ar vēstījumu iemūrēšana vides objekta «Latvijas saule» pamatos, piedaloties Talsu novada domes priekšsēdētājam Edgaram Zelderim un idejas autoram, tēlniekam Ojāram Feldbergam.

12.45 – 15.00 Kopīga cienasta baudīšana; interešu izglītības iestādes «Dziesmu skola» audzēkņu muzikālie priekšnesumi un sadziedāšanās; SIA «Betolli» radošās darbnīcas – rotājumu ar Latvijas simboliku izgatavošana; «Lielās koka spēles» bērniem.

Simbolisku cienastu svētkiem sarūpējusi Talsu novada pašvaldība un Talsu Komersantu klubs. Pasākuma apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi arī savu groziņu.

Baltā galdauta svinības novadā

4. maijā 11.00 Stendes estrādē – Baltā galdauta svētki «Ziedonī ar Ziedoni»

4. maijā 11.00 Vandzenes tautas namā Baltā galdauta svētki kopā ar Vari Vētru

4. maijā 12.00 Talsu ezera promenādē – Baltā galdauta svētki, vēstījums vides mākslas objekta «Latvijas saule» pamatos

4. maijā 12.00 Sabiles kultūras nama pagalmā un zālē – Baltā galdauta svētki

4. maijā 12.00 Laidzē pie šūpolēm – Baltā galdauta svētki

4. maijā 12.00 pie Ķūļciema BLPC – Baltā galdauta svētki kopā ar «Dziedošo autobusu»

4. maijā 12.00 Valdgales pagasta «Aleju» mājas pagalmā – Baltā galdauta svētki

4. maijā 13.00 Virbu kultūras namā – Baltā galdauta svētki

4. maijā 13.00 Balgales pagastā starp «Lazdu» un «Rītu» mājām – Baltā galdauta svētki

 
Foto: http://www.jelgava.lv

Jelgavā

Svētku diena sāksies ar ziedu nolikšanu pie Jāņa Čakstes pieminekļa pulksten 10.00, kam pulksten 11.00 sekos Brīvības stafete. Tajā Jelgavas skolu un pilsētas iedzīvotāju komandas piedalīsies skriešanas stafetēs, kas simboliski iezīmēs Latvijas projekta «Brīvības ielu stāsti» sākumu.
Ģederta Eliasa Vēstures un mākslas muzejā no pulksten 11.00 līdz 18.00 būs iespējams aplūkot izstādi «Lāčplēša piemineklis Jelgavā – no pagātnes nākotnei». Muzejā tāpat būs apskatāma arī eksponātu fotoizstāde, ar kuriem Jelgavas muzejs piedalās Latvijas simtgadei veltītajā izstādē Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā.

Savukārt pulksten 13.00 skvērā pie Ģederta Eliasa Vēstures un mākslas muzeja notiks pasākums «Lāčplēsis – Brīvības simbols», kas veltīts 30. gadadienai, kopš atrasts Kārļa Jansona veidotā pieminekļa «Lāčplēsis un Melnais bruņinieks» fragments.

Baltā galdauta svētki notiks Jelgavas pilsētas bibliotēkas pagalmā pulksten 14.00. To laikā interesentiem būs iespēja noklausīties Jelgavas BJC «Junda» popgrupas «Lai skan!» svētku koncertu, nobaudīt Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņu īpaši sarūpēto cienastu, iepazīties ar grāmatu plaukta «Lasītājs dāvina lasītājam» piedāvājumu un mākslas studijas «Mansards» audzēkņu darbu izstādi «Medaļas Jelgavai» un «Mūzikas skaņas». Šā pasākuma norisi gleznos mākslinieks Raitis Junkers.

Pulksten 16.00 skvērā starp Jāņa Asara un Lielo ielu notiks skulpturālā pilsētvides objekta «Laika rats 100» atklāšana. Īsi pēc tam, pulksten 17.00, Hercoga Jēkaba laukumā varēs baudīt svētku koncertu «Dzintara zemē, dzintara ļaudis», kurā piedalīsies Jelgavas kori, dejotāji, solisti un mūziķi.
Savukārt Jelgavas 4. vidusskolā pulksten 18.00 varēs vērot video stāsta pirmizrādi «Jelgavas Brīvības bulvāra stāsts». Tas ir 4.vidusskolas skolēnu un absolventu veidots video stāsts par Jelgavas Brīvības bulvāra vēsturi, šodienu, iedzīvotājiem, pilsētas izaugsmi, katra cilvēka īpašo lomu pilsētas un valsts vēsturē. Latvijas simtgades iniciatīvas «Brīvības ielu stāsts 9 republikas pilsētās» veidotā video stāsta pirmizrāde Jelgavas pilsētā notiek ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Jelgavas pilsētas atbalstu.

No pulksten 9.00 līdz 20.00 Loka maģistrāles un Aviācijas ielas krustojumā visi interesenti varēs vērot un piedalīties Starptautiskajā grafiti ielu mākslas festivālā «Brīvības stāsti». No pulksten 9.00 līdz 18.00 notiks 60 metrus gara grafiti mākslas darba izveide, kurā piedalīsies 9 grafiti mākslinieki no 5 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Francijas un Brazīlijas. Dalībnieku darbus vienotā ansamblī apvienos mākslinieciskais vadītājs Dainis Rudens. No pulksten 12.00 DJ VENTO uzturēs atraktīvu pasākuma gaisotni. Pilsētas iedzīvotāji un viesi varēs piedalīties arī dažādās festivāla radošajās darbnīcās no pulksten 14.00 līdz 17.00. Sākot ar pulksten 18.00 visus klātesošos un grafiti māksliniekus izklaidēs grupa «Augša», un pulksten 19.00 notiks laureātu apbalvošana.

 
Foto: Publicitātes foto

Daugavpilī

Daugavpils pilsētas 14. pirmsskolas izglītības iestādes saime tiek aicināta pie balti klātā svētku galda par godu Latvijas neatkarībai. Aicinām uz kopā būšanu, zāļu tēju degustāciju, izzinošām aktivitātēm un sirsnīgām sarunām!

 
Foto: Publicitātes foto

Ogrē

10.00
Svētku dievkalpojums Ogres Trīsvienības baptistu baznīcā

11.00
Baltā galdauta svētki māju pagalmos

13.00
Deju uzvedums VILLAINĪTĒ ROTĀJOS

14.00
Tvīda brauciens

 
Foto: Publicitātes foto

Siguldā

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā – 4.maijā – Latvijā svinēs Baltā galdauta svētkus, kad Siguldas novada iedzīvotāji tiek aicināti tikties Maija parkā, lai kopā pie parka teritorijā izvietotiem balti klātiem galdiem baudītu līdzi paņemtās uzkodas, spēlētu tradicionālās latviešu spēles, sacenstos zināšanās par Siguldu un svētku vakaru pavadītu īstā zaļumballē, kurā spēlēs Siguldas novada pūtēju orķestri un bigbends «Sigulda».

Pasākums sāksies plkst.17.00. No plkst.17.30 maziem un lieliem pasākuma apmeklētājiem būs iespēja spēlēt dažādas spēles, piedalīties siguldiešu cepto «Brīvības svētku kūku» degustācijās un izaicināt sevi aizraujošā viktorīnā «Es mīlu tevi, Sigulda!». Par pasākuma muzikālo pavadījumu rūpēsies siguldieši – Siguldas pagasta pūtēju orķestris, pūtēju ansamblis «Sigulda», Absolventu orķestris un pūtēju orķestris «Sudrabskaņa», kura defilē programma būs vērojama uz satiksmei slēgtās Pils ielas. 4.maijā no plkst.15.00 līdz 22.00 tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme uz Pils ielas posmā no Ausekļa līdz Šveices ielai.

Pasākuma apmeklētājiem būs arī iespēja piedalīties unikālā projektā – ziedot, lai Latvijas simtgadē Siguldā, bobsleja un kamaniņu trases 6.stāva platformā tiktu uzstādīts monumentāls Latvijas valsts karogs. Plānots, ka karoga masts būs vismaz 15 metru augsts, tādējādi pār Siguldu plīvos viens no augstākajiem sarkanbaltsarkanajiem karogiem Latvijā. Tas būs ne tikai kopīgi sarūpēts dāvinājums Latvijas simtgadei, bet arī mantojums, ko nodot nākamajām paaudzēm.

No plkst.19.00 līdz apmēram plkst.20.00 Maija parkā notiks īsta zaļumballe, kurā tautā iemīļotas melodijas spēlēs bigbends «Sigulda», bet pēc tam vakaru varēs turpināt baudīt latviešu komponistu populāro melodiju pavadījumā.

 
Foto: Publicitātes foto

Cēsīs

Šogad 4.maijā apmeklē Cēsu Vēstures un mākslas muzeju bez maksas. Cēsis ir Latvijas karoga dzimtene, tāpēc uzkāp Cēsu pils tornī, kur plīvo Latvijas karogs, uzņem foto ar karogu un dalies ar to sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #cēsis un #LV100.

Koncertzālē «Cēsis» 4.maijā plkst.16.00 notiks koncerts «Sadziedāsim par Latviju». Koncerts veidots kā tautas sadziedāšanās svētki, un tajā piedalīsies Cēsu Kultūras un Tūrisma centra jauktie kori «Beverīna» (diriģenti Jurģis Cābulis, Aivis Greters), «Wenden» (diriģente Marika Slotina-Brante) un «Vidzeme» (diriģente Olita Neimande), vokālais ansamblis «Tieši tāpēc» (vadītāja Ilze Grinfelde) un Cēsīs iemīļoti solisti – Gunita Bārda, Rihards Saule, Una Aizgale un Nauris Indzeris. Koncertā skanēs piemirstas, bet ļoti skanīgas, melodiskas un tajā pašā laikā jaudīgas dziesmas, kurās izskan latviešu spēks, brīvības alkas un dzimtenes mīlestība. Koncertu bagātinās Imanta Ziedoņa dzeja - viņš šogad svinētu savu 85. dzimšanas dienu.

Koncerta režisors ir Māris Bezmers, muzikālais vadītājs – Emīls Zilberts un korus diriģēs Marika Slotina-Brante. Koncerta pavadošajā grupā spēlēs Mārtiņš Roziņš – taustiņi, Emīls Zilberts – bungas, Raivo Ozols – bass, Jānis Rolmanis – ģitāra.

Pēc koncerta visi aicināti turpināt svētku svinēšanu ballē kopā ar pūtēju orķestri «Cēsis» (diriģenti Jānis Puriņš un Tālivaldis Narvils).

Ieeja bez maksas. Bet ikvienu, kurš vēlas apmeklēt koncertu, aicinām iepriekš izņemt ieejas kartes Biļešu paradīzes kasē. Viena persona var izņemt ne vairāk kā 5 ieejas kartes.

Šajā dienā uzklāj baltu galdautu un aicini kopā svinēt savus radus, draugus, kaimiņus.
Baltā galdauta svētkus var svinēt jebkur – pilsētā vai laukos, mājas pagalmā vai mežā, uz zemes vai uz ūdens, Latvijā vai citur pasaulē. Galvenais šajos svētkos būt kopā ar sev tuvajiem cilvēkiem un atcerēties, ka Latvija nav nejaušība, bet gan mūsu visu kopīgs lēmums, izvēle, brīvība un arī atbildība.

 
Foto: Publicitātes foto

Carnikavā

4.maijā plkst.12:00 Carnikavas svētku laukumā par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanai ar īpaši austu 30 metru garu galdautu tiks svinēti Baltā galdauta svētki «Balti un brīvi».

Carnikavas novada iedzīvotāji un viesi ir aicināti pulcēties Carnikavas Svētku laukumā pie Viļņa Titāna pieminekļa «Atceroties» un 2017.gada 4.maijā iestādītā Simtgades ozola, kur celsim galdā Carnikavas novada iedzīvotāju un viesu pusotra gada garumā austo 30 metrus garo Carnikavas novada Balto galdautu, kā arī novadnieku darinātos māla traukus. Svētku gaitā ieturēsim kopīgu maltīti, stāstīsim stāstus, dziedāsim, dejosim un svinēsim brīvu Latviju!

Aicinām ikvienu novada iedzīvotāju tērpties tautastērpā un kopīgajam svētku galdam sarūpēt nelielu cienastu. Ja pūrā vēl nav sava tautastērpa, aicinām apģērbā izmantot baltu akcentu vai tautiskus motīvus.

Tieši valsts svētkos Carnikavas novadu būs sasniedzis Tautas Saimes grāmatas Vidzemes sējums. Tā ir ar roku rakstīta grāmata, ko veido Latvijas iedzīvotāji, sagaidot valsts simtgadi. Ikviens būs aicināts, personiski uzrunājot valsti, ierakstīt grāmatā savas spilgtākās emocijas, piedzīvoto un pārdzīvoto Latvijas valsts 100 gadu pastāvēšanas kontekstā. Ierakstīt grāmatā īpaši aicināti seniori, bet ieraksta autors var būt ikviens iedzīvotājs. Savu vēlējumu iespējams izteikt arī zīmējumā, fotogrāfijā vai citādā radošā izpausmē.

Kopīgi zīmēsim lielizmēra Latvijas karogu. Darbosies «Svētku pasts», kura laikā būs iespēja nosūtīt apsveikuma atklātnes ar Carnikavas novada pastmarkām.

Pasākuma laikā radīsim visu svētku dalībnieku kopbildi no putna lidojuma kā skaistu novada vēstures liecību nākotnei.

 
Foto: http://www.valmiera.lv

Valmierā

4.maija pasākumi Valmierā
plkst. 11:00 - ekskursija «Brīvības stāsts Valmierā». Sākums no Sv.Sīmaņa baznīcas
plkst. 13:20 - dokumentālā filma «Astoņas zvaigznes» kinoteātrī «Gaisma»
plkst. 15:15- kinofilma «Bille» kinoteātrī «Gaisma»
plkst. 17:10 - dokumentālā filma «Vēsture aiz kadra» kinoteātrī «Gaisma»
plkst. 19:00 - dokumentālā filma «Turpinājums» kinoteātrī «Gaisma»
plkst. 19.00 - etnomūzikas grupas «Tautumeitas» koncerts Valmieras Kultūras centrā
plkst. 20:45 - dokumentālā spēlfilma «Mērijas ceļojums» kinoteātrī «Gaisma».

 
Foto: http://kuldiga.lv

Kuldīgā

4.maijā 12.00-15.00 pievienojies mūsu ceļā, atzīmējot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienu! 27 svinību vietās dziedās himnu un tautasdziesmas, uz galdiem klās baltus galdautus un baudīs kūkas un kafiju, kā arī izskries trasi, kas kartē veido Latvijas kontūru.

Rātslaukumā

12.00 Latvijas karoga pacelšana un kopīga himnas dziedāšana.

12.10 DEJO bērnu deju kolektīvs «Stariņš» un TDA «Venta».

13.00 SPĒLĒ Kuldīgas pūtēju orķestra grupa un saksofonistu ansamblis.

14.00 DZIED vokālie ansambļi «Karameles», «Trifeles», «Triumfs».

Rātslaukumā ikkatrs varēs iegādāties un dāvināt pilsētai dārza neļķu stādiņus, no kuriem kopīgi izveidosim Latvijas kontūru, bet pēc svētkiem puķes iestādīs 1905. gada parkā.

Baltais galdauts Ēvaldam Valteram

Arī šogad 4. maijā Ēvalda Valtera pieminekļa galdiņu rotās īpašais mākslinieču Amandas Bergas-Dārziņas un Rutas Lapsas darinātais baltais galdauts, tas tiek klāts tikai vienu reizi gadā - 4. maijā. Ejot cauri vecpilsētai, kuldīdznieki un viesi aicināti nedaudz pakavēties pie leģendārā aktiera Ēvalda Valtera, lai kaut domās malkotu tasi tējas kopā ar mūsu izcilo novadnieku.

Vecajā rātsnamā

Ikviens aicināts apskatīt mākslinieces Kristīnes Šimpermanes izstādi «Mana Kaisme jewelry». Tāpat šeit varēs piedalīties darbnīcā «Pītas ādas aproces un atslēgu piekariņi» kopā ar amatnieci Ilvu Valdmani (3 EUR), kā arī iegādāties vecā rātsnama svētku pastkarti ar vaska zīmogu (2 EUR).

Kuldīgas novada muzejā

Īpaša svētku nedēļas programma saviem apmeklētājiem paredzējis Kuldīgas novada muzejs.

No 1. līdz 6. maijam - pasākumi un svētku nedēļai pielāgots darba laiks.

1. maijs 10.00-17.00 (ieeja bez maksas),

2. maijs 12.00-18.00,

3. maijs 10.00-18.00,

4. maijs 10.00-17.00 (ieeja bez maksas).

4. maijā muzejs aicina uz Baltā galdauta svētkiem - iespēja gūt svētku sajūtu pie balti klāta galda un uzrakstīt novēlējumu mūsu valstij un tās iedzīvotājiem Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.

Tāpat 4. maijā tiks atklāta Latvijas simtgadei veltīta izstāde «Kuldīga un novads 100 gados», kad visas dienas garumā no 10.00 līdz 17.00 apmeklētājiem būs iespēja tikties ar izstādes veidotājiem un iepazīt Kuldīgas un novadu 100 gadu stāstu fotogrāfijās - oriģinālos, reprodukcijās, projekcijās. Būs iespēja papildināt izstādi arī pašiem, ievietojot speciāli sagatavotā albumā līdzpaņemtas sev, savai ģimenei vai dzimtai nozīmīgas fotogrāfijas, tādējādi padarot izstādi krāšņāku un Latvijas vēstures stāstu pilnīgāku. Izstādes ietvaros apmeklētājiem būs arī iespēja demonstrēt muzeja un savus līdzpaņemtos diapozitīvus pašu un klātesošo priekam. Turklāt interesenti varēs aprunāties ar izstādes idejas autori un veidotāju, kā arī pārbaudīt savas zināšanas, iesaistoties dažādās spēlēs.

 
Foto: Publicitātes foto

Sabilē

4. maijā plkst. 12.00 Sabiles kultūras nama pagalmā un zālē par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai tiks svinēti Baltā galdauta svētki – kopā ar jums klāsim svētku galdu: turpinot mūsu iesākto tradīciju, atnesīsim 100 baltus traukus Latvijai un skatīsimies koncertu – dejos VPDK «Sidrabi», VPDK «Bānītis», VPDK «Rēvele» (Rīga). Ieeja brīva.
Šajā pašā dienā balti galdauti tiks klāti arī Sabiles Sidra darītavā, kas piedalīsies «Lauku ceļotāja» akcijā «Atvērtās dienas laukos». Sabiles Sidra darītavā (Rīgas ielā 22) 4. un 5. maijā akcijas ietvaros tiks organizētas apskates ekskursijas «Sagaidi vasaru ar malku dzirkstoša prieka!».

 
Foto: Ventspils hronikas arhīvs

Venstpils

Šā gada 4.maijā Ventspilī atzīmēsim Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 28. gadadienu.

Plkst. 12:00 Rātslaukumā norisināsies koncerts «Baltā galdauta svētki». Ventspils Kultūras centrs aicina ventspilniekus un pilsētas viesus kopā turpināt baltā galdauta svētku tradīciju par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienai. Baltais galdauts kalpo kā vienotības un kopā sanākšanas simbols – klāsim galdus ar tautiskām dejām kopā ar Ventspils augstskolas jauniešu tautas deju kolektīvu «Strautuguns», Ventspils vidējās paaudzes tautas deju kolektīvu «Kurzeme» un senioru tautas deju kolektīvu «SenKurzeme». Koncerta otrajā daļā ar Latvijas simtgadei sagatavotu programmu uzstāsies IGO, dzirdēsim arī dziesmas no leģendārās rokoperas «Lāčplēsis» un Latvijas atmodas melodijas no grupas «Remix» repertuāra. Katram svētku apmeklētājam būs iespēja atstāt savu novēlējumu Latvijai Neatkarības deklarācijas atjaunošanas gadadienā.

Plkst.16.00 svētku koncertā Teātra namā «Jūras vārti» fragmentus no Kārļa Lāča, Evitas Mamajas, Jāņa Elsberga mūzikla «Pūt, vējiņi!» atskaņos kamerkoris «Ventspils», Ventspils Kamerorķestris un solisti – Annija Putniņa, Rihards Mačanovskis, Edgars Auniņš, Kārlis Saržants, Elīna Ose, Laura Grecka, Inese Kučinska, Biruta Brūvele, Sabīne Krilova, Andris Kipļuks, Mārtiņš Ivulis, Didzis Bičevskis, Roberts Lapiņš. Diriģents Aigars Meri. Pie klavierēm komponists – Kārlis Lācis. Ieeja bez maksas.

Citās rajona pilsētās

Usmas pagastā plkst. 14 pie Tautas nama pasākuma dalībnieki veidos parku un stādīs dažādus košumkrūmus, piemēram, ceriņus, jasmīnus, arī skujeņus, pēc tam klātesošie cienāsies pie saimes galda. Jūrkalnē etnogrāfiskais ansamblis «Maģie suiti» un vidējās paaudzes deju kolektīvs «Jūrkalne» plkst. 12 aicinās Ugunspļavā uz kopīgu sadziedāšanos un sadancošanos, tautas namā aktieri no Pāvilostas izrādīs A. Alunāna lugu «Pašu audzināts», bet pēcpusdienā varēs doties pārgājienā pa dabas taku «Rīvas loki». Piltenes kultūras namā Baltā galdauta svētki plkst. 12 sāksies ar Z. Pamšes izrādi «Bildes», paredzētas sarunas ar pilsētas iedzīvotājiem, kuri atgriezušies mājās no ārvalstīm, uzstāsies Edgars Pujāts ar grupu, bet plkst. 22 būs atpūtas vakars un balle, kurā spēlēs grupa «Jūrkant».

Tārgales pagastā plkst. 16 jāpulcējas Ovīšos pie objekta «Austras koks», skanēs dziesmas, notiks rotaļas kopā ar folkloras kopu «Kāndla», ansambļiem «Ziedu laiks», «Dzimtais krasts» un kori «Lība». Ugāles tautas namā «Gaisma» plkst. 13 sāksies koncerts, kurā piedalīsies vietējo amatierkolektīvu dalībnieki un Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, pēc tam paredzēta kopīga galda klāšana un svinēšana. Popē kultūras nama pagalmā plkst. 15 kopā varēs sadziedāties ar grupu «Indra&Normunds», folkloras kopas «Pūnika» dalībnieces aicinās dziedāt tautasdziesmas, būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās un tikties ar ventiņu stāstnieci Āriju Klēveri.

Ances kultūras namā plkst. 18 izrādīs vietējā amatierteāra izrādi pēc S. Moema stāsta motīviem «Trīs resnītes», uzstāsies Ventspils vīru kora grupa. Plkst. 21 sāksies balle, spēlēs «Kurzemnieki». Puzes kultūras namā plkst. 11 notiks muzikāls rīts, kurā piedalīsies Puzes vokālais ansamblis «Mežaroze», vokālais trio «Pa īstam», Ventspils vīru vokālais ansamblis un solisti. Užavas pagastā svētki notiks pie «Bākas» zīmes. Plkst. 12 stādīs liepiņu un sniegpulkstenīšus, uzstāsies vokālais ansamblis «Saiva», balto galdautu klās evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kur iesvētīs pagasta karogu un skanēs baptistu draudzes mācītāja E. Ozoliņa ģimenes koncerts.

Ziru tautas namā plkst. 19 izrādīs Ziru amatierteātra iestudēto A. Brigaderes izrādi «Svētki Skangalē», varēs dziedāt tautasdziesmas, būs mielasts. Zlēkās plkst. 14 pie centra dīķa stādīs ozolu, iespējams, arī liepiņu, skanēs tautasdziesmas, zlēcenieki apspriedīs kopīgo nākotni. Vārves pagastā plkst. 11 jāpulcējas pie Zemessardzes 46. kājnieku bataljona «Vanagos». Jaunie zemessargi nodos svinīgo zvērestu, koncertā uzstāsies vidējās paaudzes deju kolektīvs «Vāruve» un amatierteātra «Vārava» aktieri no Vārves pagasta, arī folkloras kopa no Ventspils «Laipa». Pie simtgades ozola novietos piemiņas zīmi, varēs cienāties ar spēka putru un dziedāt tautasdziesmas. Zemessargi demonstrēs ieročus un tehniku.

 
Foto: LETA

Kur uzzināt vēl par svinību vietām?

Tieši maijs ir laiks, kad ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts apzināties savas un mūsu valsts brīvības vērtību, ienesot svinības ikvienā mājā un pilsētā. Tādēļ jau trešo gadu Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs ikvienu Latvijas iedzīvotāju 4. maijā aicina pacelt valsts karogu un veidot savus Baltā galdauta svētkus par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai. Lai iedvesmotu citus un saglabātu skaistas vēstures liecības par 4. maija svētkiem, ikviens svētku svinētājs aicināts dalīties ar foto un video stāstiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus #LV100 un #brīvība. Svētku mērķis ir stiprināt tradīciju, apzināti svinot savas valsts esību un godinot tos, kuri palīdzējuši to radīt un nosargāt.

Plašāka informācija par svētku notikumiem

Iespēja atzīmēt savu Baltā galdauta svētku norises vietu digitālajā kartē:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu