Ķīnas ārlietu ministrs ticies ar Ziemeļkorejas līderi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji apmeklējis Phenjanu un ticies ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu, ceturtdien paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Vans ir augstākā Ķīnas amatpersona, kas pēdējos gados apmeklējusi Ziemeļkoreju. Vizīte seko pēc pagājušajā piektdienā notikušā vēsturiskā Kima un Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina samita.

Tuvākajās nedēļās paredzēta arī Kima un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanās.

Vans tikšanās laikā apsveica Kima centienus mazināt spriedzi attiecībās ar Dienvidkoreju, paziņojusi Ķīna.

Vans ar sacījis Kimam, ka Ķīna atbalsta Ziemeļkorejas koncentrēšanos uz ekonomisko izaugsmi, centienus atrisināt «leģitīmas bažas par drošību», vienlaikus sperot soļus, lai atbrīvotos no kodolieročiem, norādīja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Ķīna «atbalsta un apsveic» Kima tikšanos ar Munu, norādījis Vans.

«Tikšanās sniedza labvēlīgu iespēju politiskam risinājumam [Korejas] pussalas jautājumā,» piebilda Vans.

Viņš arī uzsvēra, ka Ķīna atbalsta centienus oficiāli izbeigt Korejas karu, kas tika pārtraukts ar pamieru, nevis miera līgumu, kā arī Ziemeļkorejas «stratēģiskā fokusa maiņu, lai celtu tās ekonomiku».

Ķīnas Ārlietu ministrija arī citēja Kimu, kurš slavējis attiecības ar Ķīnu un apliecinājis, ka atbrīvošanās no kodolieročiem Ziemeļkorejai ir «stingra pozīcija».

Vans iepriekš teicis Ziemeļkorejas ārlietu ministram Ļi Jonho, ka Ķīna ir gatava strādāt Phenjanu, lai stiprinātu «praktisko ekonomisko un tirdzniecības sadarbību», un pilnībā atbalsta to, «koncentrējot tās spēku, lai celtu ekonomiku», pavēstīja ministrija.

Pēc nesenās Kima viesošanās Pekinā Ķīnas un Ziemeļkorejas attiecības ir ievērojami uzlabojušās.

Ķīna ir Ziemeļkorejas galvenā sabiedrotā, un ir arī tās galvenais ekonomiskais balsts. Tomēr tā pievienojusies ANO sankcijām pret Phenjanu, kas licis samazināt to savstarpējo tirdzniecību par 90%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu