Armēnijā ielās iziet desmitiem tūkstoši protestētāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SERGEI GRITS / TT NYHETSBYRÅN

Desmitiem tūkstošiem cilvēku trešdien izgājuši Erevānas ielās, paužot neapmierinātību ar to, ka Armēnijas parlaments neapstiprināja opozīcijas līderi Nikolu Pašinjanu premjerministra amatā.

(Papildināta ziņa.)

Reaģējot uz Pašinjana aicinājumu sākt pilsoniskās nepakļaušanās kampaņu, protestētāji, tostarp daudzi pensionāri un mājsaimnieces, paralizējuši satiksmi Erevānā un tā apkaimē.

Amatpersonas ziņo, ka traucēta arī piepilsētas vilcienu satiksme un nobloķēts ceļš, kas saista Erevānu ar lidostu. Ziņu aģentūra AFP vēsta, ka slēgti arī daudzi veikali, bet aģentūras «Reuters» žurnālisti no Erevānas ziņo, ka lielākā daļa veikalu un biroju ir atvērti.

Protestus izraisījis Armēnijas parlamenta otrdienas balsojums, kurā valdošās Republikāņu partijas atbalsta trūkuma dēļ Pašinjans netika apstiprināts premjerministra amatā.

Opozīcijas atbalstītāji solījuši turpināt protestus tik ilgi, cik būs nepieciešams, lai panāktu valdošās elites gāšanu un Pašinjana apstiprināšanu premjera amatā.

«Tauta nepadosies, protesti nerimsies,» ziņu aģentūrai AFP norādīja viens no demonstrantiem.

«Mēs uzvarēsim, jo esam vienoti, visa armēņu tauta ir vienota,» piebilda kāda 19 gadus veca studente.

Pašinjans otrdienas vakarā aicināja Armēnijas iedzīvotājus sarīkot vispārēju streiku.

Protestētāji trešdien Erevānā nobloķējuši visas galvenās ielas, atstājot uz tām automašīnas, furgonus un atkritumu tvertnes.

Civilās aviācijas pārvalde ziņo, ka lidostā atcelts viens avioreiss.

Policija mēģināja pārliecināt protestētājus izbeigt ielu blokādi, bet neizmantoja spēku. Vietējie mediji ziņo, ka protesti notikuši arī vairākās citās Armēnijas pilsētās.

Dilidžanā, Armēnijas ziemeļaustrumos, cilvēki novietoja automašīnas uz ielām un sakrāva akmeņus, lai nobloķētu satiksmi. Veikali pilsētā ir atvērti, bet vairums skolu un bērnudārzu slēgti.

Armēniju pēdējās divas nedēļas ir piemeklējusi smaga politiskā krīze, ko izraisīja protesti pret eksprezidenta Serža Sargsjana stāšanos premjerministra amatā un protestu kustības apgalvojumi, ka Sargsjans un viņa pārstāvētā Republikāņu partija mēģina sagrābt varu.

Pakļaujoties protestētāju spiedienam, Seržs Sargsjans 23.aprīlī atkāpās no valdības vadītāja amata.

Opozīcijas bloks 25.aprīlī paziņoja, ka nominēs Pašinjanu premjerministra amatam, savukārt Republikāņu partija atteicās izvirzīt jaunu kandidātu, tādēļ Pašinjans bija vienīgais pretendents uz premjera amatu.

Taču, lai kandidātu apstiprinātu premjerministra amatā, nepieciešamas vismaz 53 balsis. Republikāņu partija kontrolē 58 no 105 deputātu mandātiem parlamentā.

Pašinjans demonstrācijā Erevānā «Reuters» norādīja, ka saglabās spiedienu uz valdošo partiju.

«Mana vienīgā vara ir mana tauta. Mēs nepadosimies,» uzsvēra Pašinjans.

«Mēs turpināsim mūsu streiku un nepakļaušanos,» viņš piebilda.

42 gadus vecais Pašinjans agrāk strādājis par žurnālistu un pavadījis divus gadus ieslodzījumā par musināšanu uz nemieriem pēc Sargsjana ievēlēšanas prezidenta amatā 2008.gadā.

Tomēr ne visi armēņi atbalsta protestus. Daļa uzskata Pašinjanu par demagogu, kurš mēģina gāzt demokrātiskā ceļā ievēlētos valsts līderus, uzkurinot sabiedrības dusmas.

Nākamais mēģinājums ievēlēt premjerministru plānots nākamnedēļ. Ja parlaments arī tad nespēs ievēlēt premjeru, saskaņā ar konstitūciju jārīko parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu