Maskavā tūkstoši protestē pret «Telegram» bloķēšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TATYANA MAKEYEVA / REUTERS

Tūkstošiem cilvēku pirmdien pulcējās mītiņā Maskavā, lai paustu atbalstu interneta brīvībai un protestētu pret Krievijas varasiestāžu centieniem apturēt populārās ziņapmaiņas lietotnes «Telegram» darbību.

Mītiņš pulcēja neparasti lielu dalībnieku skaitu - vairāk nekā 10 000. Daudziem bija rokās plakāti, citi gaisā lidināja papīra lidmašīnas, kas ir «Telegram» simbols.

Daudzi pieprasīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina demisiju.

Mītiņa dalībniekus uzrunāja opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs. Politiķis nosodīja varasiestādes un uzraudzības dienestus, kas nobloķējuši «Telegram».

Navaļnijs paziņoja, ka policija aizliegusi viņam aicināt cilvēkus uz varasiestāžu neatļauto mītiņu Maskavas centrā 5.maijā, un, izsakoties sarkastiski, viņš klātesošos «neaicināja» uz šo protesta akciju.

Aktīvisti un IT biznesa pārstāvji, kas uzstājās mītiņā, pauda nosodījumu «Telegram» bloķēšanai, pauda atbalstu interneta brīvībai un vārda brīvībai.

Skanēja arī tādi saukļi kā «Krievija būs brīva!» un «Nost ar caru!».

Krievijas federālais mediju uzraudzības dienests «Roskomnadzor» 16.aprīlī sāka mēģinājumus bloķēt «Telegram» un kopš tā laika interneta lietotāji Krievijā ziņo par ievērojamiem traucējumiem tīmekļa darbībā.

Maskavas Tagankas rajona tiesa šomēnes deva rīkojumu bloķēt «Telegram», jo tās uzturētāji atteikušies nodot Federālajam Drošības dienestam (FDD) lietotāju privātās sarakstes atšifrēšanas atslēgas.

Bezmaksas ziņapmaiņas lietotne, kas ļauj lietotājiem apmainīties ar rakstiskiem vēstījumiem, fotogrāfijām un videoierakstiem, kopš izveidošanas 2013.gadā piesaistījusi vairāk nekā 200 miljonus cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu