Arī piektdien novēroti e-veselības sistēmas darbības traucējumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Piektdien e-veselības sistēmas darbībā novēroti traucējumi, kas ietekmēja ārstniecības iestāžu un aptieku darbu, informēja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Traucējumi sistēmā novēroti no plkst.10.26 līdz 12.12. E-veselības sistēmas darbība tika atjaunota no plkst.12.12. Līdzīga situācija bija izveidojusies arī trešdien, kad darbs sistēmā bija apgrūtināts aptuveni trīs stundas.

Abas reizes sistēmas traucējumi bijuši saistīti ar palēninātu e-recepšu datu bāzes darbību.

NVD pārstāve norādīja, ka gan šovakar, gan gaidāmajās brīvdienās sistēmas darbības analīzi un uzlabojumus veiks īpaši izveidota komanda, kurā ietilpst gan NVD, gan Veselības ministrijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas speciālisti. «Tiks darīts viss iespējamais, lai novērstu sistēmas darbības traucējumus nākotnē,» solīja dienesta pārstāve.

Vienlaikus NVD atgādina, ka zāļu recepšu un darbnespējas lapu saņemšana iedzīvotājiem tiek nodrošināta arī sistēmas darbības traucējumu gadījumos. Ja sistēmas darbības, interneta traucējumu vai citu tehnisku iemeslu dēļ ārsts nevar izmantot e-veselības sistēmu, viņš ir tiesīgs izrakstīt pacientam recepti papīra formā. Šīs receptes elektronizēšana jeb ievade e-veselības sistēmā tiek veikta aptiekā, tiklīdz tas ir iespējams.

Savukārt, ja nepieciešams atvērt darbnespējas lapu, ārsts var veikt atzīmi par tehniskiem traucējumiem pacienta medicīniskajā dokumentācijā un atvērt e-darbnespējas lapu nākamo piecu darba dienu laikā, norādot e-veselības sistēmā darbnespējas perioda pirmo dienu.

Kā vēstīts, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) piektdien paziņoja, ka ārstu pacietība darbā ar e-veselības sistēmu ikdienas trūkumu un traucējumu dēļ zūd, kā rezultātā biedri sākuši aicināt asociāciju organizēt protesta akciju. Par protesta akciju varētu sākt sarunas jūnijā, kad plānota LĢĀA biedru sapulce.

Pēc viņas paustā, jau kopš gada sākuma ģimenes ārsti e-veselības sistēmā sagatavo medicīniskos dokumentus, piemēram, e-darbnespējas lapas un e-receptes. Kaut arī pagājuši jau gandrīz četri mēneši kopš obligātas ieviešanas, joprojām regulāri turpinoties e-veselības sistēmas traucējumi un lēndarbība, uzsvēra Veide.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu