BITE plāno ieguldīt tīkla infrastruktūrā aptuveni 10 miljonus eiro

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lai sagatavotu bāzi nākamās paaudzes datu pārraides standarta 5G ieviešanai, mobilo sakaru operators BITE šogad plāno ieguldīt tīkla infrastruktūras attīstībā aptuveni 10 miljonus eiro, speciālā pasākumā informēja uzņēmuma vadītājs Kaspars Buls.

Šis nedēļas sākumā BITE pilnībā aprīkoja tīklu ar 4G tehnoloģiju - tagad BITES 4G tīkla pārklājums veido 98% Latvijas teritorijas. Līdz ar to uzņēmums ir būtiski palielinājis tīkla kapacitāti un turpinās to darīt arī turpmāk, izvēršot 4G+ un 4.5G tehnoloģijas, kā arī tuvinot pakalpojumus lietotājiem.

«Ja 4G tīklu pārsvarā attīstījām reģionos, tad lielākajās pilsētās uzsvaru likām uz 4G+ tehnoloģiju, bet Rīgā likām pamatus 4,5G tīkla izveidei. Šī stratēģija nodrošina to, ka pašlaik pat pie pieaugošiem lietošanas apjomiem tīkla kapacitāte ir stabila,» sacīja Buls.

Tāpat Buls vadītājs atklāja, ka interneta patēriņš Latvijas lielākajās pilsētās uzņēmuma tīklā pēc pārejas uz 4G vai 4G+ tehnoloģiju ir palielinājies vidēji divas reizes. Piemēram, Rīgā, 2018.gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, tas ir pieaudzis par 60%, sasniedzot 436 terabaitus. Savukārt Daugavpilī, Liepājā gada laikā interneta patēriņš ir pieaudzis pat par 80%.

«Līdztekus tīkla paplašināšanai, ir arī citi veidi, kā var uzlabot lietotāju pieredzi. Piemēram, mēs esam apzinājuši interneta pakalpojumus vai vietnes, kurus Latvijas un Lietuvas lietotāji izmanto visbiežāk, - tie ir «Youtube», «Facebook», «Netflix». Lai tīkla lietotājiem šo interneta vietņu saturs lejupielādētos ātrāk, bet tajos pieejamā video saturs būs kvalitatīvāks, tīklā izvietojām to kešserverus,» skaidroja Butens.

Papildus iepriekš minētajam tiks saglabāts fokuss uz 4G+ un 4,5G tīklu attīstību, lai sagatavotos nākamās paaudzes tehnoloģijai 5G.

«Pašlaik 5G tehnoloģija ir testēšanas stadijā, tāpēc, runājot par tās ieviešanu, ir svarīgi saglabāt reālistisku skatu uz šo tehnoloģiju. Mobilo sakaru operatori ir starpnieki starp tehnoloģiju piegādātājiem un reālo tirgus gatavību pieņemt šo tehnoloģiju – mums ir jāizvērtē gan savas iespējas, gan pieprasījums,» uzsvēra Butens un prognozēja, ka 5G standarti un tos atbalstošās tehnoloģijas tirgū kļūs pieejamas 2019.gadā.

Tikmēr Buls uzsvēra, ka tīkla kvalitātes uzlabošana ir galvenais, taču ne vienīgais mobilo sakaru operatora mērķis 2018.gadam; klientu servisa un produktu segmenta attīstībā plānots ieguldīt aptuveni 1.2 miljonus eiro.

Pasākumā piedalījās arī Google Baltijas reģiona vadītājs Vitauts Kubiliuss, kurš stāstīja par interneta lietotāju ieradumu tendencēm Latvijā un pasaulē. Uzsverot, ka Latvijā patērētāju uzvedība lielā mērā seko globālajām tendencēm, viņš norādīja, ka interneta lietojums turpina pieaugt teju visās vecuma grupās un to sekmē mobilā interneta un viedierīču pieejamība. Pēc viņa prognozēm, piekļuve internetam un tiešsaistes pakalpojumu lietošana aizvien vairāk notiks tieši izmantojot viedierīces, nevis datorus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu