Neskati māju no cepures. Skati pēc jumta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lai gan mums visiem ir zināms teiciens par vīru, ko labāk neskatīt no cepures, var izrādīties, ka necilai cepurei apakšā ir diezgan ņiprs zellis... Tomēr, runājot par māju, tas ir pilnīgi aplam! Jo tieši jumts nosaka to, kāda ir māja, – gan no tālienes, gan tuvienes, gan pat iekšienes! Ja par saimnieces kārtības mīlestību spriež pēc vannas istabas un tualetes telpas, par māju noteikti var spriest pēc jumta. Par to ir vērts padomāt.

Un ir pilnīgi droši – ja švaks būs jumts, tad švaki būs visādā ziņā. Arī tajā! Bet, ja nopietni, ir skaidrs, ka necilas kvalitātes materiāliem arī skats būs necils. Tāpēc, ja gribam metāla jumtam labu skatu, tādu, lai metāla dakstiņprofils arī izskatās pēc dakstiņiem, – salaiduma vietām jābūt līmenī. To garantē materiāla kvalitāte un štancēšanas precizitāte. Lai jumts nav kā tādas slikti uzlīmētas tapetes uz sienas, kur visas slejas redzamas. Var droši apgalvot, ka nav iespējams ar nekvalitatīvu materiālu uztaisīt labu, skaistu jumtu. Tādu, lai pašam un meistaram prieks! Protams, meistari jau arī ir dažādi, bet par tiem otrajiem šoreiz nerunāsim. Mēs – par tiem pirmajiem, īstajiem, kas savu arodu prot. Kad ir tā, ka uzliek – un ir. Labs meistars nekad nestrādās ar sliktu materiālu, viņš gluži vienkārši neies savu laiku un labo vārdu cūkot.

Foto: Publicitātes foto

Varbūt nezinātājam pirmajā brīdī tas šķiet nebūtiski, bet lietpratējs saistību izprot.Normāls jumiķis pats prot atlocīt skārdu jumta apakšmalā–tad leņķa nobīdes nekur neparādās, un tā tam ir jābūt, ja runājam par kvalitatīvi veiktu darbu. Problēmas rodas tur, kur uz objektu atved loksnes ar jau atlocītiem galiem – ir tādas, domātas amatieriem bez instrumentiem, kas paši sev nolēmuši uzmontēt jumtu. Bet–ja jumta plakne ir neleņķī? Tad jumta apakšmalā neizbēgami parādīsies zobi vai pēc leņķa būs jāpiegriež sānu mala. Diemžēl tā tas būs gandrīz 99,9 procentos gadījumu, jo jebkuram jumtam ir vismaz dažu centimetru nobīde – un tas vēl ideālā gadījumā. Nav tādas mājas, kam jumta diagonāles atbilstu precīzi uz centimetriem. Vienkārši nav. Līdz ar to–lai tās tapešu slejas uz jumta nebūtu redzamas, svarīgs ir labs meistars un kvalitatīvs metāls. Labs meistars pārzinās tirgu, zinās cenas un materiāla kvalitātes attiecību, un tālākā krāsas un formas izvēle jau ir nianses.

Foto: Publicitātes foto

Te nonākam pie secinājuma–amatnieku izvēlei jāvelta vislielākā vērība. Pasūtītājs parasti nav kompetents amatnieku izvēlē, un tas ir tikai normāli, jo īpaši tagad, pavasarī. Tāpēc prātīgākais ir vaicāt izplatītājam. Arī tad, protams, ir risks, bet tā tomēr ir sava veida garantija, jo viņu meistari gadā uzmontē vismaz desmit jumtu un kaut ko jau ir iemācījušies. Arī izplatītājs būs ieinteresēts sadarboties ar tādiem jumiķiem, kas viņu materiālus pārzina un darbu prot, jo nekas nav labāks par skaisti uzliktu līdzenu jumtu, kas stāv arī pēc daudziem gadiem.

Un vēl. Domājot par jumtu, tagad ir īstais brīdis. Pasūtot Balex Metal jumtu līdz maija beigām, tas atbrauks pats. Nav nozīmes metriem un daudzumam – Balex šajā pavasarī pievedīs klāt pat vienu kvadrātmetru. Turklāt kārtīgam saimniekam pie kārtīga jumta noderēs instrumenti.

Sīkāk var noskaidrot te: www.balex-akcija.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu