RD nesteidz atcelt jautājumu uzdošanas laika limitu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Trešdien, 25.aprīlī, gaidāma Rīgas domes sēde, taču tās darba kārtībā pagaidām nav iekļauts jautājums par pašvaldības nolikuma grozīšanu, liecina pašvaldības «e-portfelī» pieejamā informācija.

Patlaban pašvaldības nolikums nosaka, ka domes sēdēs par vienu lēmumprojektu deputātiem ir tiesības uzdot jautājumus 20 minūtes, bet, skatot pašvaldības budžetu, - 90 minūtes. Tāpat tas nosaka, ka katram deputātam ir dota pusotra minūte, lai pēc balsošanas no vietas izteiktos par balsošanas motīviem.

10.aprīlī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) paziņoja, ka šie noteikumi neatbilst spēkā esošo normatīvo aktu prasībām un būtu jāatceļ. Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) pēc tam paziņoja, ka Rīgas dome konsultēsies ar ministriju, lai izprastu ministrijas redzējumu par to, cik daudz laika domniekiem būtu jāatvēl jautājumu sesijai.

Ameriks pastāstīja, ka ministrija savā vēstulē uzsverot divas lietas. Pirmkārt, tiek norādīts, ka 20 minūtes ir pārāk īss laiks, lai visi 60 Rīgas domes deputāti varētu paspēt uzdot viņiem interesējošus jautājumus, līdz ar to šis laika limits, viņuprāt, esot nelikumīgs. Otrkārt, ministrija norādot, ka pieņemtie noteikumi par balsojuma motivācijas izteikšanas ilgumu, kas domē bija noteikts 1,5 minūtes, ir par īsu. «Vēstulē skaidri norādīts, ka motivācijas izteikšanai būtu jāievieš piecas minūtes. Tātad no šīs ministrijas vēstules es noprotu, ka viņi iebilst nevis par laika reglamentāciju kopumā, bet gan par tā samērīgumu,» sacīja Ameriks.

Pagājušajā nedēļā pie ministra vērsās arī trīs no četrām Rīgas domes opozīcijas partijām, lūdzot rīkojumu par šo noteikumu darbības apturēšanu izdot līdz nākamajai domes sēdei. Kā komentēja ministra padomniece Santa Vaļuma, šo aicinājumu ministrija pieņēmusi zināšanai, uzsverot, ka lēmuma pieņemšanā ir jāiet tiesisks, nevis emocionāls ceļš. «Rīgas domes vadībai ir jārīkojas nekavējoties un jau tuvākajā sēdē būtu jāpieņem lēmums par nolikuma grozīšanu, izslēdzot nolikuma punktus, kas pārkāpj demokrātijas principus. Ja nolikums tuvākajā sēdē netiks grozīts atbilstoši ministrijas norādēm, ministrs ir tiesīgs izdot rīkojumu par ierobežojošo normu atcelšanu,» sacīja Vaļuma.

Šobrīd domes sēdes darba kārtība liecina, ka jautājums par nolikuma izmaiņām tuvākajā sēdē skatīts vēl netiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu