Mūrniece aicina Uzbekistānu atbalstīt Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) vizītes laikā Uzbekistānā pauda aicinājumu atbalstīt Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomes 2025.gada vēlēšanās, informē Saeimas Preses dienests.

Latvijai kandidē uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles statusu 2025.gadā.

Mūrniece apsveica 12.aprīlī ANO pieņemto rezolūciju par sadarbību starp ANO un Arāla jūras glābšanas fondu, ko atbalstīja arī Latvija.

Taškentā tiekoties ar Uzbekistānas augstākajām amatpersonām, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija apsveic Uzbekistānas politiskās vadības sāktās reformas, uzsverot, ka investīciju un biznesa vides uzlabošana pavērs jaunas iespējas vēl ciešākai abu valstu sadarbībai ekonomikā.

Sarunā ar Senāta priekšsēdētāju Nigmatillu Juldaševu Mūrniece pauda gandarījumu par abu valstu politisko dialogu, tostarp parlamentārā līmenī, kā arī daudzveidīgo praktisko sadarbību. Ekonomikā perspektīvas ir gan transporta, gan informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, gan citas jomas, tāpat svarīga ir arī preču tirdzniecība, norādīja politiķe.

«Mēs vēlētos redzēt vairāk Latvijas preču Uzbekistānā un vairāk uzbeku augļu un dārzeņu Latvijas veikalos. Tāpēc Latvija ir ļoti ieinteresēta palīdzēt Uzbekistānai ar standartizāciju un sertifikāciju lauksaimniecības precēm,» teica Saeimas priekšsēdētāja.

Sarunā ar Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Nurdinžonu Ismailovu Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja Uzbekistānas aktīvo lomu Centrālāzijas reģionā, atjaunojot un stiprinot saites ar kaimiņvalstīm. «Centrālāzijas reģionam ir milzīgs ekonomiskais potenciāls, un ciešāka sadarbība ļaus to labāk izmantot,» teica Mūrniece, kā piemēru minot Baltijas valstu sadarbību.

Saeimas priekšsēdētāja pauda prieku par tūrisma attīstību Uzbekistānā un teica, ka Latvija ir gatava dalīties savā pieredzē. Tūrismam un tirdzniecībai vajadzīgi transporta savienojumi, tāpēc svarīgi saglabāt tiešos avioreisus starp Rīgu un Taškentu. Transports un tranzīts ir jomas, kurās abu valstu sadarbība jau apliecinājusi izdevīgumu, un tām jāpaliek starp prioritātēm, norādīja politiķe.

Uzbekistānas parlamentārieši pauda interesi pārņemt Latvijas pieredzi veselības aprūpes un medicīnas jomā. Mūrniece atzīmēja, ka Latvijas parlamentā aktīvi darbojas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija, ar kuru varētu veidoties sekmīga sadarbība.

Latvijas un Uzbekistānas parlamentu pārstāvji bija vienisprātis, ka izglītības joma ir īpaši nozīmīga abu valstu sadarbībā. Latvijas augstskolās uzbeku jaunieši ārvalstu studentu skaita ziņā ir līderos. Uzbekistānas parlamentārieši aicināja arī Latvijas augstskolas atvērt savas filiāles Uzbekistānā.

Mūrniece uzsvēra Eiropas Savienības (ES) lomu reģionā. «ES ir gan nozīmīgs ekonomiskais partneris, gan stabilitātes atbalstītājs Centrālāzijā. Latvija aktīvi iestājas par ciešākām attiecībām ar Uzbekistānu, tostarp atbalstot sarunu sākšanu par ES-Uzbekistānas Padziļināto partnerības un sadarbības līgumu,» uzsvēra politiķe.

Tiekoties ar premjeru Abdullu Aripovu, Mūrniece novērtēja abu valstu veiksmīgo politisko dialogu un aicināja Uzbekistānas prezidentu Šavkatu Mirzijojevu apmeklēt Latviju. Ekonomikas jomā sevi ir pierādījusi Latvijas-Uzbekistānas Starpvaldību komisija, teica Mūrniece, aicinot tās nākamo sēdi šogad Uzbekistānā fokusēt uz konkrētiem rezultātiem. «Izglītības jomā aicinām Uzbekistānu nekavēties ar abu valstu līguma noslēgšanu par sadarbību izglītības un zinātnes jomā,» uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Sarunā ar ārlietu ministru Abdulazizu Kamilovu Saeimas priekšsēdētāja apsveica Uzbekistānu ar tās aktīvo lomu drošības un stabilitātes sekmēšanā Centrālāzijā. Viņa norādīja, ka tiek novērtētas Uzbekistānas iniciatīvas Afganistānas iesaistei sadarbībā Centrālāzijas reģionā.

«Cīņai ar terorismu ir nepieciešama plaša reģionālā un starptautiskā sadarbība,» teica Mūrniece, paužot gandarījumu, ka arī Latvija kā NATO kontaktpunkts Uzbekistānā dod savu ieguldījumu.

Kamilovs uzsvēra, ka Latvija ir Uzbekistānai svarīgs partneris ES, un Uzbekistāna paļaujas uz Latvijas atbalstu. Viņš piebilda, ka Uzbekistānas rīkotā Afganistānas konference Taškentā marta beigās ir jauna, līdz šim nebijusi iniciatīva, kuras mērķis ir konsolidēt reģionu, atbalstīt Afganistānas iesaisti reģionālajā sadarbībā.

«Uzbekistānā pašlaik notiek liels izrāviens gan nacionālās valūtas konvertācijas jomā, gan cīnoties ar korupciju. Uzbekistāna līdz ar to cer uz lielāku Latvijas biznesa klātbūtni,» norādīja ministrs.

Mūrniece līdz 19.aprīlim uzturas oficiālā vizītē Uzbekistānā. Tā ir atbildes vizīte Uzbekistānas parlamenta Senāta priekšsēdētāja Juldaševa vizītei Latvijā pagājušajā gadā. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols (VL-TB/LNNK) un Eiropas lietu komisijas deputāte Nellija Kleinberga (LRA).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu