Pēc vairāk nekā 30 gadiem Ivars Seleckis atgriežas Šveicē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Gluži kā tālajā 1987. gadā, šonedēļ latviešu kino klasiķis Ivars Seleckis pieteicis sevi prestižajā dokumentālo filmu festivālā «Visions du Réel» Šveicē, Nionā. Šoreiz starptautisko pirmizrādi piedzīvojusi viņa jaunākā filma «Turpinājums», ko ārvalstu kino skatītāji novērtējuši atzinīgi un kas atlasīta festivāla «Grand Angle» konkursa programmā.

«Auditorija ļoti cilvēcīgi uzņēma filmu un bija ieinteresēta filmas varoņos, gribēja uzzināt vairāk par Latviju, kuru uztvēra kā ļoti tolerantu. Mēs dzirdējām komplimentus arī par filmas vizuālo valodu un muzikālo noformējumu,» no Šveices ziņo Seleckis.

Izcilajam režisoram šis kinofestivāls ir īpašs ne tikai tādēļ, ka tajā starptautiski debitē filma «Turpinājums», bet arī tāpēc, ka tas ļāvis atgriezties atmiņās. 1987. gadā starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā Nionā notika Baltijas dokumentālā kino retrospektīva, kur Eiropas kino skatītāji tika iepazīstināti ar Rietumos maz redzēto baltiešu dokumentālo kino. Tajā gadā festivālā bija iekļauta Ivara Selecka 1983. gada filma «Meklēju vīrieti». Gremdējoties atmiņās, režisors paguvis arī iemūžināt īpašo sajūtu, kas viņu pārņēmusi, atgriežoties Nionā, un uzņemt «toreiz un tagad» bildi vēsturiskajā ielu krustojumā.

Foto: publicitātes

«Nionā smaržo citādi, nekā atceros un biju iedomājies. Varbūt toreiz, tālajā 1987. gadā, gaiss bija citādāks. Varbūt vējš bija atnesis ezera smaržu. Un šķiet, ka putni vairāk dziedāja un koki nebija tik apcirpti, kaut kāds zaļums bija vairāk jūtams pilsētā. Labas vietas aizvien vēl pastāv, bet apkārtne un pilsēta ļoti mainījusies,» stāsta režisors.

Filma «Turpinājums» stāsta par pieciem bērniem, kas 2015. gadā sāk mācības pirmajā klasē dažādos Latvijas novados. Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki ieceļojuši Latvijā pēc 1940. gada, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā. «Turpinājums» izseko viņu gaitām visa pirmā skolas gada garumā. Mācību sākums pirmajā klasē iezīmē robežu starp bērnības bezrūpību un pirmajiem nopietnajiem pienākumiem, nepieciešamību veidot jaunas attiecības un pielāgoties. Pirmā skolas gada laikā bērnu apzinātā pasaule kļūst lielāka, un šis plašums spēj nest gan daudz patiesa prieka, gan reizēm arī pirmos sarūgtinājumus vai vilšanos.

Ivara Selecka dokumentālās filmas TURPINĀJUMS treileris from Mistrus Media on Vimeo.

18. aprīlī plkst. 18 kino Splendid Palace īpašajā diskusijā pirms kino seansa sociālantropologs Roberts Ķīlis, žurnāliste Sanita Jemberga un producents Gints Grūbe runās par šodienas izglītības sistēmu, jo viena no apspriestākajām tēmām pēc filmas noskatīšanās ir liecību saņemšana un bērnu pārdzīvojumi.

«Visions du Réel» ir pasaules vadošais dokumentālo filmu festivāls, kas kino cienītājus pulcē jau kopš 1969. gada. Festivālā katru gadu tiek pieteikts vairāk nekā 3000 filmu, un to raksturo jauni mākslinieciskās izteiksmes meklējumi, izceļot atšķirīgu skatījumu uz ierasto. Festivāla programmā atrodami gan atzītu autorkino režisoru darbi, gan starptautiskai auditorijai mazāk zināmi jaunie režisori.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu