Baltajā namā izcēlušās domstarpības par jaunām sankcijām pret Krieviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijā izcēlušās nesaskaņas starp ASV vēstnieci ANO Nikiju Heiliju un Baltā nama ekonomikas padomnieku Leriju Kadlovu, kurš izteicās, ka Heilja cietusi no «pārejoša apmulsuma», kad paziņojusi par jaunu sankciju noteikšanu Krievijai.

Baltā nama ekonomikas padomnieks Lerijs Kadlovs žurnālistiem Palmbīčā sacīja, ka Heilija aizsteigusies priekšā notikumiem, kad paziņojusi, ka ASV noteiks jaunas sankcijas Krievijai, vēršoties pret uzņēmumiem, kas veic piegādes Sīrijas valdībai.

Kadlovs norādīja, ka sankciju paplašināšana tiek apspriesta, bet tās vēl nav piemērotas. Viņš piebilda, ka Heilija, iespējams, apmulsusi šajā jautājumā.

Heilija svētdien pavēstīja, ka ASV finanšu ministrs Stīvs Mnučins pirmdien paziņos par jaunu sankciju piemērošanu Krievijai saistībā ar apsūdzībām, ka Sīrijā, kas ir Krievijas sabiedrotā, noticis uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem.

Rietumvalstis apgalvo, ka 7.aprīlī uzbrukumā Dumā, netālu no Damaskas, esot lietotas ķīmiskas vielas, visticamāk hlors un zarīns, un ka uzbrukumā dzīvību zaudējuši vismaz 40 mierīgie iedzīvotāji.

Sīrija un Krievija kategoriski noliedz, ka šāds uzbrukums būtu noticis.

Taču Mnučins pirmdien par jaunām sankcijām nepaziņoja.

Heilja otrdien, reaģējot uz Kadlova piezīmēm, telekanālā «Fox News» uzsvēra, ka nemēdz apmulst.

Domstarpības starp Heilijas komandu un Balto namu lielākoties notikušas aizkulisēs. Baltais nams nav spējis pārliecinoši izskaidrot situāciju, un daži mediji ziņo, ka Tramps apturējis jauno sankciju ieceri. Vairākas administrācijas amatpersonas izteikušās, ka Heilijas paziņojums bijis nesaskaņots.

Kāda augsta ranga amatpersona sacīja, ka saskaņā ar pagājušajā nedēļā izstrādāto plānu par jaunajām sankcijām pret Krieviju bija jāpaziņo piektdienas naktī, kad ASV, Lielbritānija un Francija veica uzlidojumus Sīrijai. Bet tobrīd sankcijas vēl nebija līdz galam izstrādātas, tādēļ to izziņošana tika atlikta.

Amatpersona norādīja, ka pēc tam tika pieņemts lēmums paziņot par sankcijām kā atbildi uz Krievijas reakciju pēc uzlidojumiem. Taču plāns tika pārskatīts un uz nedēļas nogali apturēts, jo kļuva skaidrs, ka Krievijas atbildes reakcija nav tik spēcīga kā tika gaidīts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu