Pieaudzis to amerikāņu skaits, kas nepieskaita sevi kādai reliģijai

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Izdevums «Scientific American» publicējis rakstu, kurā, balstoties uz socioloģiskajām aptaujām, izteicis secinājumus par amerikāņu reliģiozitāti. Izrādās, ka jauniešu vidū arvien vairāk ir tādu cilvēku, kuri logā «reliģija» ievelk krustiņu, proti, sevi nepieskaita nevienai no reliģijām.

Aģentūras «Harris Poll» veiktajā 2250 pieaugušo amerikāņu aptaujā 2013. gadā, 23 procenti sevi nepieskaita nevienai no reliģijām, savukārt divus gadus vēlāk sabiedriskās domas izpētes kompānijas «Pew Research» aptaujā noskaidrots, ka tā dēvētie «non believers» (neticīgie) ir 34-36% mileniāļu (cilvēki, kas dzimuši pēc 1980. gadā).

Salīdzinājumā ar 2007. gadu, kur nevienai no reliģijām sevi nepieskaitīja 16 procentu amerikāņu, skaitlis ir būtiski pieaudzis. Ciparu izteiksmē tas ir kāpums no 36,6 miljoniem uz 55,8 miljoniem.

«Pew Research» dati rāda, ka 71% amerikāņu sevi identificē kā kristiešus. Tomēr «non believers» skaitliski ir daudz lielāka grupa nekā jūdaisti (4,7 miljoni), islāmticīgie (2,2 miljoni) un budisti (1,7 miljoni) kopā (kopā 8,6 miljoni).

Tiesa, tas nenozīmē, ka šie «non believers» ir ateisti jeb noliedz Dieva, dievu, augstāku spēku eksistenci. Ir cilvēki, kas atteikušies no tradicionālas reliģijas, dodot priekšroku «new age» kustībai. Piemēram, 2017. gada «Pew Research» aptauja liecina, ka kopš 2012. gada ir palielinājusies no 19 uz 27 procentiem tā cilvēku grupa, kas sevi identificē kā «garīgus, bet ne reliģiozus». Tikai 37% no šiem sevi pieskaita ateistiem, agnostiķiem vai «nekam konkrētam».

www.scientificamerican.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu