ASV cenšas panākt arābu valstu karavīru izvietošanu Sīrijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija cenšas panākt, ka Sīrijā tiek izvietoti arābu valstu bruņoto spēku karavīri, kas tur pēc džihādistu grupējuma «Islāma valsts» sakāves varētu aizstāt ASV kontingentu un stabilizēt valsts ziemeļrietumus, pavēstīja ASV amatpersona.

Trampa jaunais nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons runājis ar Ēģiptes izlūkdienesta vadītāju Abasu Kamelu, lai uzzinātu, vai Kaira ir gatava iesaistīties šajos centienos.

Administrācija aicinājusi Saūda Arābiju, Kataru un Apvienotos Arābu Emirātus atvēlēt vairākus miljardus dolāru Sīrijas ziemeļu atjaunošanai. Baltais nams arī vēlas, lai arābu valstis uz Sīriju nosūta savus karavīrus, sacīja amatpersona.

Tramps jau agrāk paudis neapmierinātību ar Sīrijas stabilizācijas centienu izmaksām un ieilgumu un atgādināja par to arī piektdienas vakarā, kad viņš paziņoja par raķešu triecienu Sīrijai.

«Mēs esam aicinājuši mūsu partnerus uzņemties lielāku atbildību centienos padarīt drošāku viņu pašu reģionu, arī atvēlot lielākas naudas summas,» sacīja Tramps.

Aprīļa sākumā Tramps runāja par nepieciešamību pasteidzināt 2000 Sīrijā dislocēto ASV karavīru izvešanu, kas gan ir pretrunā ar vairāku viņa vecāko padomnieku brīdinājumiem, ka līdz ar ASV karavīru priekšlaicīgu izvešanu teritorijas var tikt atdotas Sīrijas valdības vai ekstrēmo nemiernieku grupējumu kontrolē.

Jaunās valdības iniciatīvas mērķis ir izvairīties no drošības vakuuma izveidošanās Sīrijā, kas var novest pie tā, ka atgūtās teritorijas pāriet «Islāma valsts» džihādistu vai Damaskas kontrolē.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu